S Brodosplitom u bolji život

U splitskom škveru sam dobio mogućnost za ostvarenje ambicija vezanih uz posao, iskoristio sam je i svojoj mladoj obitelji pružio bolji život.

Pero Martinić Jerčić, mladi magistar inženjer drvne tehnologije s otoka Brača, nakon što je diplomirao na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Proizvodni procesi, poslušao je savjet profesora Mladena Brezovića te se u listopadu 2013. godine putem e-maila obratio Upravi Brodosplita  s molbom za posao u struci.

Pero Martinić Jerčić - Brodosplit - FOTO Škveranka

Brodogradilište zapošljava veliki broj ljudi raznih struka

Zbog složenosti građe, brodogradnja povlači za sobom više industrijskih grana, tako da zapošljava i druge industrije među kojima su drvna i drvoprerađivačka.

BRODOSPLIT INTERIJER I ZAVRŠNI RADOVI d.o.o. i BRODOSPLIT NAMJEŠTAJ PO MJERI d.o.o. su dva poduzeća unutar BRODOSPLITA koja organizacijskim sposobnostima, tehnološkom opremljenošću, kvalitetnim djelatnicima različitih struka i dugogodišnjom tradicijom mogu udovoljiti najzahtjevnijim projektima opremanja brodskih i vanbrodograđevnih interijera.

Kako se mladi Bračanin nakon diplome na Šumarskom fakultetu zaposlio u struci, iz Zagreba preselio u Split i postao škveranin, pročitajte u priči Pere Martinića Jerčića

Pero Martinić Jerčić - Brodosplit - FOTO Škveranka

Strpljen – spašen

Poziv za sastanak u Brodosplitu sam primio koncem srpnja 2014. godine od Damira Ilaka, direktora tvrtke Brodosplit – Namještaj po mjeri. Tada sam radio kao stručni suradnik na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, na EU projektu preuređenja Laboratorija za drvo u graditeljstvu. Kako me poziv zatekao u vrijeme dok sam koristio godišnji odmor, odmah sam pristao i doputovao u Split.

Na sastanku u Brodosplitu, direktor mi je pokazao radionicu i proveo me kroz škver. Nakon opsežnog razgovora, odlučio sam bez predugog razmišljanja – mijenjam radno mjesto, idem raditi u splitski škver. Prošao sam razgovor u Ljudskim resursima, psiho testove i ostale potrebne stvari. Nakon potpisivanja ugovora s Brodosplitom, sa svojom mladom obitelji sam preselio u Split kako bih 1. listopada 2014. počeo raditi u brodogradilištu.

Postao sam škveranin

U posao me uveo poslovođa Ivica Đolonga. Budući da je brodogradnja kompleksan posao, morao sam puno učiti, i učim još uvijek, upoznajem se sa svim novostima s kojima se kao tvrtka dotičemo; usvojio sam suradnju s drugim strukama, nove riječi i tehnološke procese, te svakim novim danom gradim novo iskustvo.

Pero Martinić Jerčić - Brodosplit - FOTO Škveranka

U 18 mjeseci rada 8 uspješno dovršenih projekata uz Monet koji je pri kraju i Flying Clipper  u očekivanju

Prva novogradnja na koju sam ušao bila je 473 – heavy lifter Jumbo Kinetic. Paralelno se gradio i drugi brod za istog naručitelja, novogradnja 474 – heavy lifter Fairmaster.

Brodosplit - Jumbo Kinetic - FOTO Skveranka 22.12.2014.

Polako i s puno strpljenja, poslovođa me pripremao za mjesto voditelja proizvodnje koje sam kasnije trebao zauzeti, jer je gospodin Mirko Majce kroz godinu i pol dana trebao otići u mirovinu.

U to vrijeme sam vidio i prvo porinuće uživo. Bila je to Novogradnja 780. Za to porinuće pripremali smo binu koju inače naša tvrtka radi za takve svečanosti.

Škverani će na Novogradnju 780 postaviti cca 1000 m² tikove palube
Škverani će na Novogradnju 780 postaviti cca 1000 m² tikove palube

S vremenom sam počeo samostalno voditi predaju stolarskog dijela nadgrađa na novogradnji 473. Nakon toga, isti posao smo odradili i za novogradnju 474. Pritom smo uzeli i posao opremanja stambenih kontejnera, što je bio iznimno interesantan posao, jako sličan opremanju kabina na brodu.

Brodosplit - Poslovno-stambeni kontejneri - FOTO Škveranka 2016.

Tada sam se prvi put susreo s procesom nabave, specifikacije i kontrole materijala. Počeo sam raditi i svoje prve prekovremene sate. Naučio sam sistem rada sa zidnim, stropnim i podnim oblogama koje i nisu toliko usko vezani za moju struku, ali sam brzo ušao u problematiku i usvojio potrebna znanja. Iskustvo sam širio na projektu postavljanja zidnih, stropnih i podnih obloga na velikim kontejnerima za naftna polja, koje je Brodosplit gradio za jednog stranog naručitelja. Bio je to moj četvrti uspješno riješen projekt.

BRODOSPLIT 21.7.2016. - FOTO Škveranka

Sličan posao oblaganja kontejnera bio je i „mali ali slatki“ projekt oblaganja „Electric house“ i „Diesel house“ na dizalicama za tvrtku „Kocks crane international“. To smo praktički već mogli odraditi „zatvorenih očiju“.

U ljeto 2015. počeo je pravi izazov – opremanje luksuzne jahte, novogradnje 524, prve koju smo u škveru izgradili za našu Plovidbu . Prijašnji se izvođač nije proslavio te smo se morali u stisci s vremenom prihvatiti posla s podnim oblogama od tikovine. Tu sam već počeo raditi popodnevnu pa i tri tjedna noćnu smjenu. Uspješno završen posao i odlazak jahte na sajam u Monaco učinio nas je iznimno ponosnima, na čemu nam je i predsjednik Uprave Brodosplita osobno čestitao.

The international YACHT & AVIATION AWARDS 2016
Najveća i najluksuznija jahta u Hrvatskoj, prva novogradnja izgrađena za flotu BRODOSPLIT PLOVIDBE, elegantna mega jahta KATINA ušla je u uži izbor za prestižnu nagradu “The International Yacht & Aviation Awards 2016” u dvije kategorije: “Interior Design Power Yacht” & “Power Yacht over 60m”.

U međuvremenu smo tjedan dana radili na slaganju štanda DIV grupe na sajmu ASDA u Spaladium Areni. Budući da je naša tvrtka preuzimala taj posao, trebalo je popisati materijal, fotografirati i pripremiti se za samostalno postavljanje štanda na drugim sajmovima.

Sljedeći projekt bio je novogradnja 482 – brod Betonara za tvrtku Plovput. Tada sam već usvojio pregled nacrta i specificiranje materijala za izradu traženog namještaja. Paralelno s time, počeo sam izrađivati radne liste za radnike, slagati i potpisivati Ugovore te Zapisnike o gotovosti radova. Tu mi je uvelike pomogao i uputio me u novi dio posla gospodin Mirko Majce.

Brodosplit - FOTO Škveranka

Trenutno radimo rekonstrukciju namještaja na novogradnji 732 – putničkog broda Monet, također za našu Plovidbu. Rekonstrukciju je teže izvesti od opremanja potpuno novih prostora ali ne sumnjam kako ćemo i taj posao uspješno dovesti do kraja.

S nestrpljenjem čekam naš dio posla na FLYING CLIPPER-u, najvećem jedrenjaku na svijetu koji će moći ploviti na pogon vlastitih jedara. 

Pero Martinić Jerčić - Brodosplit - FOTO Škveranka
Pero Martinić Jerčić

 „Drveće koje polako raste daje najbolje plodove.“ ~ Helen Keller

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.