Radni brod “Plovput Split”

Posjetili smo M/B “Plovput Split”, specijalizirani brod-radionicu kojeg su izgradili radnici Brodosplita na ponos Hrvatske i Splita.

Brod je namijenjen za gradnju novih objekata sigurnosti plovidbe, modernizacije i održavanje postojećih u području signalizacije, kao i za obavljanje najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru, te opskrbu svjetionika pitkom vodom.


U samo 15 mjeseci, pomoću ovog broda izgrađeno je dvadesetak potpuno novih signalizacijskih objekata i obavljen je niz najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru.


Radni brod ukupne dužine 48,20 metara, širine 11,30 metara, bruto tonaže 761 BRT-a i nosivosti 305 tona s kombinacijom tri različita stanja krcanja ovisno o vrsti i vrsti tereta, u 14 kabina može smjestiti 8 članova posade i 6 ronioca, uz autonomiju plovidbe od 800 Nm.


Primopredaja broda je obavljena 28. siječnja 2016. godine u Brodosplitu. Od pokusnih vožnji i preuzimanja s posadom, stavljanja u rad te ugovornih obveza Graditelja u nadzoru garantnih radova, brod u dvije godine neprekidne plovidbe i intenzivnog rada nije imao zastoja zbog bilo kojeg tehničkog problema te je pokazao izuzetne maritimne sposobnosti i punu funkcionalnost brodskih sustava. Brodosplit je u cijelosti ispoštovao sve odredbe Ugovora, a posebno kod dva ključna parametra, nosivosti 305 tona pri brzini većoj od ugovorenih 11 čvorova.


Glavna specifičnost broda je što ima vlastito postrojenje za proizvodnju betona i pramčanu rampu putem koje neovisno o ukrcaju vode i građevinskog materijala, ulazi i jedan građevinski stroj (kamion, bager ili autodizalica).

Uz standardnu opremu i brodsku betonaru kapaciteta 15 m3/sat, brod je opremljen i brodskom dizalicom nosivosti 20 t te opremom za transport betona, odnosno pumpom za beton i raspodjelnom rukom za dopremanje betona na udaljenost od 35 metara.


Brod je jednotrupni, elektrolučno zavaren, s dva pogonska diesel motora snage po 445 kW, dva brodska vijka s fiksnim krilima, dva kormila u struji brodskog vijka te dva bočna porivnika, pramčani i krmeni koji omogućavaju sigurnu plovidbu uz obalu. Električnu energiju osiguravaju tri diesel agregata snage po 190 KW.

Svakodnevna komunikacija dviju Uprava uz nadzor stručnih tijela i transparentna gradnja, prezentirana u svim medijima po svim ugovornim fazama, rezultirala je vrhunskim proizvodom na zadovoljstvo kompletne javnosti.

 

Plovput je izgradnjom novog broda značajno povećao svoje tehničke kapacitete koji mu omogućavaju povećani broj novoizgrađenih objekata pomorske signalizacije u cilju podizanja razine sigurnosti plovidbe na moru, a Brodosplit je prema projektno-tehničkoj dokumentaciji od strane Brodarskog instituta d.o.o. i odobrenoj od Hrvatskog Registra Brodova, brod izgradio u ugovorenom roku, u okviru ugovorene cijene od 43.489.000 kuna (bez PDV-a), s dodatnim radovima od svega 135.000 kuna.

Splitski škver je izgradio brod po mjeri njegovih potreba i na ponos cijelom Splitu i Hrvatskoj, ne samo zbog povećanja sigurnosti plovidbe, nego i kao referencu za buduće projekte.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.