Reagiranje DIV-a na Izvješće Uljanik

Reagiranje DIV grupe na Izvješće Uljanik o provedenom procesu odabira budućeg strateškog partnera koje je objavljeno na stranicama Ministarstva gospodarstva:

Ministarstvo gospodarstva je na svojim stranicama objavilo Izvješća Uprave Uljanika d.d. o realiziranom procesu odabira strateškog partnera (u daljnjem tekstu Izvješće). Da ne bi bilo nikakve dileme odmah na početku želimo još jednom čestitati, ne samo novom strateškom partneru Kermas energija d.o.o., nego i svim zaposlenicima, dioničarima, upravi i nadzornom odboru Uljanika d.d.. Međutim, s obzirom da su dijelove toga Izvješća u kojima se spominje DIV grupa u suprotnosti s činjenicama, osjećamo obavezu prema Ministarstvu, ali i cjelokupnoj javnosti, na njih ne samo upozoriti, nego ih i demantirati.

Netočno se navodi u Izvješću da je DIV grupa u pismom namjere uvjetovala mnoge prethodne transakcije s drugim povezanim društvima Uljanik grupe.

PISMO NAMJERE DIV grupe za Uljanik

Kao ozbiljan ponuditelj, predali smo u za to predviđenom roku obvezujuće pismo namjere, koje je sadržalo vrlo jasne financijske elemente:

  1. Oko 380 milijuna HRK za dionice 3. Maja d.d. u vlasništvu Uljanika d.d., a što je neophodno potrebno kako bi se 3.Maj što prije likvidno oporavio i počeo s normalnom proizvodnjom)
  2. Otkup do 24,9 posto svih dionica Brodogradilišta Viktor Lenac d.d.
  3. Dokapitalizaciju Uljanik d.d. u iznosu do najviše 302.224.500 HRK Uljanika d.d. sukladno pozivu i odlukama Skupštine Uljanika d.d.

Nadamo se da je svima dobronamjernima jasno kako smo ponudili (iako to nije bila obveza) otkup dionica 3. Maja d.d. i Viktora Lenca d.d. da bi Uljanik grupa došla do likvidnih sredstava, s koji bi među ostalim mogla vratiti dio duga 3. Maju.

Isto tako kao što smo i pojasnili u svome Pismu namjere ponudili smo gore navedene iznose u dobroj vjeri i na temelju podataka koje su nam bili dostupni, odnosno koje nam je uprava Uljanika d.d. stavila na raspolaganje. Međutim kao što se može vidjeti iz našeg Pisma namjere

(kojega dostavljamo u privitku) uprava nam nije stavila na raspolaganje ključne i neophodne podatke (dubinskog snimanja) niti smo ih imali mogućnosti dobiti u Data Room-u, pa čak nam nisu dostavljene niti temeljem našeg legitimnog zahtjeva prema Upravi Uljanik d.d. , na koji nismo čak dobili nikakav odgovor.

Kao ozbiljni poslovni subjekt koji je odgovoran prema svojim zaposlenicima, poslovnim partnerima, kreditorima u zemlji i inozemstvu, i drugim dionicima našeg poslovanja smatramo da je detaljan uvid u poslovanje i ocjena svih rizika preuzimanja Uljanika d.d. obavezno- zbog toga smo prilikom ponude i stavili malu semantičku ogradu („oko“ ili „do“).

Sve jedno, mišljenja smo da se naša ponuda na kraju ne bi znatnije trebala mijenjati i ostaje činjenica da smo bili spremni uplatiti nešto više od 682 milijuna kuna, plus otkup dionica Viktora Lenca.

Isto tako, surađujući sa sindikatima dugi niz godina, uistinu bi nas začudilo da su samo prema našoj ponudi iskazali rezervu, kako se to navodi u Izvješću. Tim više što su neki od socijalnih partnera koji se navode u Izvješću do nedavno zazivali preuzimanje Brodosplit grupe od strane Uljanika, što je očito bilo generirano neprovjerenim i netočnim medijskim natpisima. S obzirom na recentna događanja, bilo bi nam nevjerojatno da su iskazali rezervu samo prema našoj ponudi, zato jer znamo i uvjereni smo da svi poslodavci u ovoj branši što se tiče sindikata imaju potpuno ravnopravni tretman.

DIV grupa svoj interes i iskustvo u provedbi restrukturiranja Uljanika d.d. temelji na uspješnom restrukturiranju grupe Brodosplit koja ostvaruje značajnu konsolidiranu dobit za 2016. i za 2017 godinu u koje nisu uračunate državne potpore. Taj rezultat definitivno zaslužuje pažnju i vjerojatno je jedinstven u novijoj povijesti hrvatske brodogradnje, gdje se od društva pred stečajem i likvidacijom unatoč svim izazovima stvorila pozitivna i uspješna tvrtka. U vremenu od prihvaćanja našeg programa restrukturiranja (koji je Europska Komisija odobrila s pohvalama, a što je citirala Vlada RH u obrazloženju svoje odluke o prihvaćanju ponude DIV-a u ožujku 2012 godine) kapital i rezerve DIV grupe su 1,6 milijardi HRK, uz ukupnu imovinu od 2,35 milijardi HRK, a što nas svrstava među desetak najboljih privatnih kompanija u RH. Sve to uz minimum korištenja odobrenih državnih jamstava, financirajući se uglavnom iz potpuno komercijalnih izvora. U samom Brodosplitu danas radi preko 2.300 radnika DIV grupe.

Bez obzira što sve ovo nije zaslužilo pažnju vodstva Uljanika i njihovih socijalnih partnera, nije nam namjera ni na koji način osporavati njihovu odluku. Stoga molimo da se ovo naše obraćanje shvati samo kao ispravak netočnih navoda u Izvješću o pismu namjere DIV grupe, koju se u Izvješću krivo naziva ponudom.

Nadamo se da će ovaj dopis pridonijeti zainteresiranima ispravne zaključke u ulozi DIV grupe u ovom postupku i da nema potrebe stavljati nas u bilo kakav drugi kontekst.

Svima uključenima u budućnost Uljanika d.d. želimo uspjeh.

Dopis MINGO-u reagiranje na Izvješće Uljanik

 

Pročitajte reakcije na izjavu ministra gospodarstva o mogućnosti ulaska drugog strateškog partnera u Uljanik

Izdvojeno iz tiskanog izdanja Jutarnjeg lista, 20. srpnja 2018.

Izdvojeno iz tiskanog izdanja Jutarnjeg lista, 20. srpnja 2018. godine

 

Saznajte više:

HRVATSKA BRODOGRADNJA U RESTRUKTURIRANJU

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.