BRODOSPLIT gradi reprodukciju jedrenjaka “France II” iz 1911.

“Uspješna realizacija ovog ugovora, uz potporu HBOR-a, pridonijet će održivom poslovanju Grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti, a osigurat će ulazak Brodosplita na rastuće tržište jedrenjaka te dobivanje značajnih referenci.

Brodosplitov jedrenjak za Guinnessa

Za izradu običnog ‘balkerijera’ kakve je Brodosplit gradio, prosječno treba duplo manji broj sati nego za najveći jedrenjak na svijetu koji sada gradimo. Dakle, to je posao kao da gradimo dva velika ‘balkerijera’. Ali, zbog cijena na svjetskom tržištu, ‘balkerijere’ bi gradili s gubitkom od preko 100 milijuna kuna, a ovaj posao radimo s dobitkom.”

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita

OBRADA ČELIKA ZA NOVOGRADNJU 483

U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova 29. rujna 2015. godine započela je obrada čelika za Novogradnju 483.

FOTO Škveranka

Riječ je o izgradnji najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu, ugovorenog s tvrtkom Star Clippers Ltd.

 

Novogradnja Brodosplit 483, 18. svibnja 2018.
Novogradnja Brodosplit 483, reprodukcija jedrenjaka France II iz 1911. - Odlazak na dokovanje u Viktor Lenac - FOTO Skveranka 2.11.2018
Novogradnja Brodosplit 483, reprodukcija jedrenjaka France II iz 1911. – Odlazak na dokovanje u Viktor Lenac – FOTO Škveranka 2.11.2018.
Novogradnja Brodosplit 483, 30 siječnja .2019.
Novogradnja Brodosplit 483 Flying Clipper 10.3.2019.
Novogradnja Brodosplit 483, 10.3.2019.

Više fotografija možete pogledati u foto albumu na Facebook stranici Škveranka.


Star Clippers Ltd. je prisutan na europskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerne reprodukcije klasičnih jedrenjaka. Tako će se i novi brod koji se gradi u Brodosplitu graditi po uzoru na jedrenjak “France II” iz 1911. godine.

5m_france_4
Jedrenjak “France II” iz 1911. godine čiju reprodukciju grade u Brodosplitu

“Brodosplit je prepoznat kao rijetko brodogradilište koje je u stanju izgraditi jedan ovako jedinstven brod; od projektiranja, gradnje do opremanja složenom opremom i luksuznim interijerom.” – Mikael Krafft, vlasnik tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaca na svečanosti polaganja kobilice u Splitu.

“Brodosplit je prepoznat kao rijetko brodogradilište koje je u stanju izgraditi jedan ovako jedinstven brod; od projektiranja, gradnje do opremanja složenom opremom i luksuznim interijerom.” – Mikael Krafft, vlasnik tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaca

Položena kobilica za Novogradnju 483 

U Brodosplitu, 9. prosinca 2015.

“Ovaj projekt je veliki izazov za nas, da na nacrtima jednog 100 godina starog jedrenjaka izgradimo novi, uz zadovoljavanje svih trenutno važećih sigurnosnih pravila. Projektni ured Brodosplita je napravio fenomenalan posao, bez greške, za što su dobili pohvale od strane DNV GL klasifikacije. Bit ćemo ponosni da smo izgradili najveći jedrenjak na svijetu.” – istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita na događaju održanom 9. prosinca 2015. u Splitu, kojemu je nazočio i Mikael Krafft, vlasnik tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaca.

Mikael Krafft i Tomislav Debeljak
Mikael Krafft i Tomislav Debeljak

Ovaj tip Clipper jedrenjaka sa svojim rasporedom jedara naziva se Bark (Barque engl.).

Brod će biti dug 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona, imat će 5 jarbola s 36 križnih jedara ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar.

Čelične jarbole i aluminijske križeve za najveći jedrenjak na svijetu izgradili su škverski meštri u Brodosplitu. Pogledajte video.

Na krmi jedrenjaka će biti marina platforma s mogućnošću otvaranja i spuštanja do razine mora, pa će putnici imati mogućnost direktnog pristupa moru. Imat će čeličnu konstrukciju dok će paluba biti kompletno pokrivena tikovinom najviše kvalitete.

Pogledajte video iz pogona stolarije Brodosplit – Namještaj po mjeri, u čiju modernizaciju su uložena značajna sredstva bez kojih splitski škverani ne bi mogli konkurirati izradom i montažom tikovine u zahtjevnom projektu izgradnje Novogradnje 483.

Zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima, naročito na brodovima s jedrima naručitelj Star Clippers Ltd. će novim brodom proširiti postojeću flotu koja se trenutno sastoji od tri takva broda – Royal Clipper, Star Clipper i Star.

Na brodu su predviđena i tri bazena koji će biti punjeni slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od bazena će se moći roniti, a u najveći će stati 50 kubika vode. Imat će pet paluba, a na njemu će moći biti 450 osoba od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade. Bit će luksuzno uređen ali sa štihom i atmosferom koji podsjeća na stare jedrenjake, imat će prostor za biblioteku, velike salone od čega će se jedan salon protezati na tri palube s ogradama i klavirom.

Na jedrenjaku će biti najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina će imati internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod će biti pokriven Wi-Fi signalom. Na otvorenim palubama će biti tri bara, kuhinja koja će se prostirati na tri palube. Klimatizacija na brodu će biti izvedena prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima.

Specifičnost broda su i jedra koja će moći biti upravljana samo s nekoliko članova posade, ali i sami putnici koji to budu željeli.

Novogradnja Brodosplit 483 "Flying Clipper", reprodukcija jedrenjaka France II iz 1911.
Novogradnja Brodosplit 483, reprodukcija jedrenjaka France II iz 1911.

Brod je isključivo namijenjen jedrenju iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije.

Brod će imati sustav koji će se po prvi put uvesti u Hrvatskoj, a zove se “siguran povratak u luku”. To je novost na našem tržištu, a zapravo znači da posada broda uvijek treba biti u mogućnosti brod s putnicima vratiti u luku bez potrebe za evakuacijom.

U slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona, brod će se moći vratiti u luku čak i s najudaljenije točke u oceanu.

(Točka Nemo nazvana je po istoimenom, slavnom izmišljenom kapetanu iz romana “20.000 milja pod morem” autora Julesa Vernea. To je jedno od najteže dostupnih mjesta na planeti, nalazi se na 48. stupnju zemljopisne dužine i 123. stupnju zemljopisne širine u južnom Pacifičkom oceanu, a udaljena je 2.688 kilometara od triju najbližih kopnenih točaka: Ducie otoka, Uskršnjih otoka i Maher otoka na Antarktiku.)

Sva ključna oprema na brodu bit će duplirana zbog čega je predviđena gradnja dvije strojarnice sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, te svih sustava goriva i maziva te još jedan dodatni komandi most.

Brzina broda s jedrima će biti oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uvjete i sposobnost posade. Sa svojim pogonom od dva motora će ploviti 16 čvorova, imat će zakretne propelere, pramčani porivnik te dva kormila zbog čega će biti izuzetno manevarski sposoban.

Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku zbog čega će biti izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda.

Imat će šest čamaca za spašavanje koji će služiti kao tender čamci za prebacivanje putnika na plaže ili manje luke, osam splavi, četiri sportska i dva manja čamca.

Limovi za projekt izgradnje reprodukcije jedrenjaka “France II” iz 1911., “GOLDEN HORIZON”, koji će biti najveći brod s križnim jedrima na svijetu, a ugovoren je s kompanijom Star Clippers Ltd., oblikuju se u srcu Brodosplitove proizvodnje na VELIKOM VALJKU ZA KRUŽNO SAVIJANJE LIMOVA.

VELIKI VALJAK ZA KRUŽNO SAVIJANJE LIMOVA proizveden 1936. godine u Njemačkoj, a splitskom škveru je isporučen u vidu njemačke ratne reparacije 1952. godine
VELIKI VALJAK ZA KRUŽNO SAVIJANJE LIMOVA proizveden 1936. godine u Njemačkoj, a splitskom škveru je isporučen u vidu njemačke ratne reparacije 1952. godine

Stroj je proizveden 1936. godine u Njemačkoj, a splitskom škveru je isporučen u vidu njemačke ratne reparacije 1952. godine.

Na istom stroju oblikovali su se limovi za izgradnju jednog od najslavnijih ratnih brodova Drugog svjetskog rata, ponosa nacističke ratne mornarice, tada najvećeg isporučenog broda, Hitlerovog 250-metarskog Bismarcka koji je porinut 1939. godine u brodogradilištu Blohm & Voss u Hamburgu, a potopljen je 1941. na putu za Francusku od strane britanske ratne flote.

Veliki valjak i danas savršeno radi i nezaobilazan je u proizvodnom procesu Brodosplita.

(Uzdužni smjer osi valjka 10000x3500x10(50) Poprečni smjer osi valjka 6000x3000x10(50) Minimalni radijus zakrivljenja lima 500 mm)

 

One thought on “BRODOSPLIT gradi reprodukciju jedrenjaka “France II” iz 1911.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.