Brodosplitov projektant, umjetnik sa strašću za zavarivanjem ostataka metala  

Pored brodograditeljskog znanja, škverski inženjer Bože otkrio nam je i svoju umjetničku sposobnost te inspiraciju za stvaranjem metalnih skulptura i dizajnerskog namještaja.

Dizajnerski namještaj

Ima tome i desetak godina, sasvim iznenada i bez razmišljanja, onako prevrćući po ostacima materijala, dobio je ideju i inspiraciju da nešto izradi. a to nešto je izraslo u nevjerojatno zanimljivo i originalno. Pogotovo ako znate da mu to nije posao i da je jedan od najboljih škverskih projektanata.

Inženjer brodogradnje Bože Abramović četiri godine radi u službi projektiranja splitskog škvera i sudjeluje u izgradnji polarnih kruzera, nove Brodosplitove proizvodne niše i segmenta u kojem hrvatska brodogradilišta mogu konkurirati. U odjelu opreme, član je tima koji radi na izradi projektne i radioničke dokumentacije.

Škveranin Bože Abramović, projektant i umjetnik
Škveranin Bože Abramović, projektant i umjetnik

Škverski umjetnik Bože izradio je od većih i manjih komada metala statuu kovača u prirodnoj veličini, seljaka, nogometaša, balotaša i Vikinga, zatim magarčića, tele, krokodila i klokana, pa limene fotelje, luster i  bolid formulu 1 na kojemu još uvijek radi. Izrađuje i dizajnerski namještaj u koji komponira svoju originalnost i kreativnost.

Bolid Formula 1, skulptura od metalnog otpada
Bolid Formula 1, skulptura od metalnog otpada

Kad vas put nanese u Biorine, na cesti Sinj-Cista Provo, ne možete a da ne zastanete pored njegovih skulptura.

 

“Za razliku od posla u Brodosplitu, sve radim iz glave, bez ikakvog crteža ili skice. Proporcije se moraju točno pogoditi i malo treba da se dogodi pogreška. U tome je poseban gušt, jer kad počnem ne znam gdje će me to odvesti. Komadiće metala varim, slažem jedan na drugi, gotovo kao Lego-kockice, i uvijek ispadne baš kako sam u glavi i zamislio”, kaže Bože.

Skulptura vikinga iz metalnog otpada
Skulptura vikinga iz metalnog otpada

Za skulpturu mu treba ponekad i više mjeseci, a posebno ga raduje što se njegov rad sviđa brojnim ljudima, pa tako npr. njegove figure seljaka krase vrt čovjeka iz obližnjeg sela. U međuvremenu je dobio i nekoliko ponuda za osmišljavanje okućnica i dvorišta kuća, a boljeg komplimenta od toga nema.

 

Brodosplit danas 2019
U Brodosplitu obilježili početak gradnje revolucionarnog kruzera za američku tvrtku Quark Expeditions

U Brodograđevnoj industriji Split u izgradnji je brod za krstarenje polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel). Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

One thought on “Brodosplitov projektant, umjetnik sa strašću za zavarivanjem ostataka metala  

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.