Hrvatska pamet stvara najveći električni jedrenjak na svijetu

Najveći jedrenjak na svijetu pogonjen na struju, čije baterije se pune samom plovidbom, imat će klasu putničkih brodova neograničene plovidbe i moći će ploviti po svim morima svijeta.

Trojarbolna škuna Klara, novi dragulj u Brodosplitovoj floti

Brod će biti građen u Splitu prema već postojećem Brodosplitovom trojarbolnom jedrenjaku Klara, ali osim vanjskog izgleda i gabarita imat će malo zajedničkog.  Jedra će biti od napetog platna koja će više sličiti na krila lopatica s vjetroturbina nego na klasična jedra.

Rad je sufinanciran sredstvima IRI 2 projekta koji se financira iz EU fondova. Nositelj projekta je DIV Grupa, a partneri iz znanstveno istraživačke zajednice su osječki FERIT i splitski FESB. Idejni i glavni projekt realizira tvrtka Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., projektantska i inženjerska tvrtka koja je također dio DIV grupe.Rad na projektu započeo u veljači prošle godine, a sama ideja o gradnji ovog jedrenjaka na struju stara je sedam godina.

“Prije sedam godina na ideju je došao predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak. Još čuvam taj mail i rado se prisjećam toga. Još tada smo spomenuli ideju da idemo u jedrenjake kao putničke brodove, ali s nultom emisijom ispušnih plinova. I onda kada su prije dvije godine krenuli EU fondovi zaključili smo kako sada imamo načine za realizirati tu našu ideju. Jasno trebali smo partnere i izvrsnim se pokazala suradnja sa znanstvenim timom osječkog FERIT-a i splitskog FESB-a koja odrađuju dodatne proračune i analize odnosno provjere”, rekao je za turistički portal hrturizam.hr projektant Mislav Brlić iz tvrtke DIV MES koja je projektirala jedrenjak.

Električni jedrenjak tzv. trojarbolna škuna bit će duga 63,50 metara, široka 10 metara, visoka do glavne palube 5,35 metara. Imat će klasu putničkih brodova neograničene plovidbe i moći će ploviti po svim morima svijeta. Tijekom domaće turističke sezone plovit će Jadranskim morem po obalama Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

 

Saznajte više:

Razvoj putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.