Znanost za brodogradnju!

Otvoreno pismo podrške znanstvenog i stručnog sektora Vladi Republike Hrvatske u održanju brodogradnje:

Održanje brodogradnje kao pokretača aktivnosti kontrole mora i podmorja, istraživanja, eksploatacija i prijevoza energenta je strateški cilj svake države. Treba sačuvati jezgru znanja i potencijala za nove tehnološke pomake.

Putem ove inicijative znanstveno-stručna zajednica koju čine sve relevantne znanstveno-stručne ustanove, akademske zajednice, simpoziji, fakulteti, instituti i odbori pružaju podršku državi da se hrvatska brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije postave na zdrave osnove.

Luka brodogradilišta Split, 10.3.2019.
Luka brodogradilišta Split, 10. ožujka 2019.

Znanost može i mora pomoći realnom sektoru kroz doprinos inovacijama, razvoju tehnologija, pozicioniranje na tržištima novih niša, te afirmativnom sagledavanju prosperiteta brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije kao propulzivnih i progresivnih grana razvoja sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske na sceni globalnog gospodarstva. Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su interesno tržište za male i srednje dobavljače roba i usluga koji putem brodogradnje izvoze svoj proizvod na svjetsko tržište.

Shodno tome nudimo pomoć Vladi Republike Hrvatske i svim sudionicima koji donose ovu važnu odluku o opstojnosti brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije, njenom restrukturiranju i novim putevima, a duboko su involvirani u sve segmente modernih gospodarstava po uzoru na vodeće nacije Europske zajednice i zbog toga predlažemo slijedeće:

• Definirati nacionalnu strategiju gospodarskog sektora (industrije – brodogradnje s pratećim strukama) s uključenim inovacijama, podrškom znanosti pri kreiranju dugoročnih održivih vizija i nastupa na zahtjevnim tržištima.

• S obzirom na multiplicirajući efekt na gospodarstvo predlažemo postavljanje brodogradnje i inženjerstvo morske tehnologije na zdrave osnove uz tijesnu suradnju struke, države i realnih partnera.

• Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su dio strategije jačanja obrane na način da obnovi kompletnu vojnu flotu u hrvatskim brodogradilištima, a uz pomoć znanosti i inovacija s mogućnošću da iste takve projekte nudimo i drugim zemljama.

• Poticati gradnju brodova za hrvatske potrebe u hrvatskim brodogradilištima.

• Brodogradnja treba tehnološkim rješenjima doprinijeti održivosti Jadranskog mora, otoka i priobalja.

• Očuvanje i prosperitet znanstvenih ustanova radi stvaranja novih generacija stručnjaka u području brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike, računarstva i srodnih studija uz mogućnost da tijekom studija studenti obavljaju dio nastave i stručne prakse u hrvatskim brodogradilištima na inovativnom projektima.

Dr. sc. Vedran Slapničar

18. ožujka 2019.

 

 

Foto crtica iz čeličnog srca hrvatskog brodogradilišta Brodosplit

19. ožujka 2019.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.