Brodosplit se specijalizirao za transport teških tereta

Škverani u Brodosplitu obavili su zahtjevnu operaciju prijevoza i ukrcaja najvećeg tereta kojeg je jedna hrvatska tvrtka ikad samostalno prevezla

U luci splitskog brodogradilišta, ukrcajem na baržu za prijevoz specijalnih tereta, 28. ožujka 2019. obavljen je transport i isporuka opremljenih sekcija – velikih blokova pramčanog dijela trupa mega kruzera koje su Brodosplitovi škverani izgradili za grupaciju Fincantieri.

Brodosplit - Fincantieri - Transport - FOTO Škveranka

Riječ se o najzahtjevnijem dijelu brodskog trupa, s preko 1500 tona čelika opremljenih cjevarskim i bravarskim komponentama kao i elektrotrasama koji uključuje pramčani bulb, strukturu pramca u koju su ugrađena tri bočna propelera (thrusteri), nekoliko balastnih tankova i strukturu trupa od nekoliko paluba iznad s ugrađenom pripadajućom opremom.

“Kako bi dočarali veličinu i značaj odrađenog posla, količina rada izražena u radnim satima je poput izgradnje jednog domaćeg trajekta.”

Četiri izgrađena bloka ukrcana su na baržu i otegljena u brodogradilište iz grupacije gdje će se, nakon iskrcaja koji će također obaviti splitski škverani,  montirati na brod koji se gradi u suhom doku.

Brodosplit - Fincantieri - Transport - FOTO Škveranka

Zahtjevnu operaciju ukrcaja obavili su škverani iz Brodosplitove tvrtke Transportna sredstva.

“Samohodnim modularnim transporterima velike nosivosti (SPMT) tipa Mamoett i istovremenim radom četiri modula, s ukupno 40 osovina podignuli smo i na baržu prevezli mega sekciju s opremom težine preko 900 tona, što je najveći teret koji je jedna hrvatska tvrtka samostalno obavila. SPMT obično koristi hidraulični ili električni pogon i može biti kombinacija nekoliko osovina-prikolica za nošenje teških tereta. Njima Brodosplit dokazuje svoje znanje, kvalitetu i umijeće u zajedničkoj izgradnji luksuznih putničkih brodova.” – istaknuo je Ante Ćorluka, direktor tvrtke Brodosplit-Transportna sredstva d.o.o., koja se specijalizirala za prenošenje teških tereta ukrcajem i transportom 63 čelične brane za spas Venecije od poplava.

Brodosplitov kapitalni vozni park obogaćen je s četiri samohodna modularna transportera ukupne nosivosti 1200 tona. Transporteri imaju mogućnost raznolikog međusobnog povezivanja, a nabavljeni su za potrebe podizanja i prijevoza tereta težih od 180 tona, kolika je bila dosadašnja najveća nosivost samohodnih transportera u Brodosplitovom vlasništvu.

 

 

FOTO GALERIJA

Transport mega sekcija za grupaciju Fincantieri

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.