DIV i Brodosplit u 2017. konsolidirali dobit od minimalno pet milijuna eura

“U tijeku su brojni pregovori i vjerujem kako bi 2018. trebala biti godina ugovaranja novih pozitivnih poslova za Brodosplit.” – rekao je Tomislav Debeljak u razgovoru s Pejom Gašparevićem za Hinu.

Predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe istaknuo je da je grupacija DIV, koja je 2013. kupila Brodosplit, promijenila proizvodni program u splitskom Brodogradilištu. “Mi smo od početka preuzimanja Brodosplita išli drugim putem i umjesto proizvodnje tankera uši smo u proizvodnju kruzera, vojnih brodova i jednim dijelom u nišu izvanbrodograđevne industrije.” – kazao je Debeljak.

Novogradnja 483 na opremnoj obali splitskog brodogradilišta

“U Brodosplitu gradimo najveći jedrenjak na svijetu, a nedavno je postavljena i kobilica za izgradnju broda za krstarenje polarnim područjima, prvog takvog broda u svijetu u klasi LR PC6.”

Polaganje kobilice za Novogradnju 484 u Brodosplitu

“To su proizvodi u kojima nemamo veliku konkurenciju Kine i brodogradilišta s Istoka,  i nadamo se velikoj poslovnoj budućnosti.” – rekao je Debeljak i objasnio da je promjena proizvodnog programa u Brodosplitu u smjeru gradnje kruzera uslijedila zato što je u sadašnjim okolnostima na svjetskim tržištima kruzerski biznis najbolji, te će takvo stanje, po njegovoj procjeni biti vjerojatno i u sljedećih desetak godina.

Dizajn broda za krstarenja polarnim područjima i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Tomislav Debeljak je u veljači 2013. godine potpisao ugovor s Vladom Republike Hrvatske po kojem je grupacija DIV otkupila 99,78 posto dionica Brodosplita i obvezala se provesti Program restrukturiranja splitskog brodogradilišta.

“Mi smo praktički pri kraju restrukturiranja Brodosplita, jedino što se još prate maksimalni kapaciteti do 2022. godine, ali mi smo sve svoje obveze koje smo trebali već riješili i to krajem prošle godine. Znači, restrukturiranje u Brodogradilištu je završeno samo se formalno pravno čeka datum 18. veljače 2018. godine.” – kazao je Debeljak. Objasnio je kako je tijekom procesa restrukturiranja Brodosplita, Uprava te tvrtke posredstvom hrvatskog Ministarstva gospodarstva svakih šest mjeseci izvješćivala Europsku komisiju.

Brodograđevna industrija Split

Na upit kako ocjenjuje angažman hrvatske gospodarske diplomacije i ima li promotora da ona više no što je do sada bio slučaj, lobira na svjetskim tržištima za hrvatsku brodogradnju, Debeljak je kazao kako on smatra da je hrvatska politika prema vani više politika nego gospodarstvo. “Znači, treba ući čvršće, konkretnije i samouvjerenije u lobiranju za svoju proizvodnju i sigurno bi u tom slučaju Hrvatska imala veći gospodarski uspjeh.” – dodao je.

Po njegovom tumačenju političari bi se trebali osvijestiti i okupiti gospodarstvenike, te onda zajedno sa njima i sindikatima raditi na jačanju gospodarstva.

Komentirajući odnose Uprave Brodosplita sa socijalnim partnerom, to jest sindikatima, Debeljak je rekao kako je taj odnos fer i korektan.

“Sada nas sindikati više cijene jer vide da je naš put ispravan.” – smatra Debeljak.

Tomislav Debeljak u obilasku Novogradnje 483 u Brodosplitu

Na novinarski upit kako hrvatska brodogradnja rješava paradoks nedostatka radne snage u Hrvatskoj iako je istodobno velika nezaposlenost, Debeljak je kazao kako je “nezaposlenost u Hrvatskoj velika, ali na papiru”, te da oni koji stvarno žele naći posao nemaju problema pronaći ga. Pri tomu je rekao kako je tužno što mladi odlaze iz Hrvatske jer ne vide perspektivu.

“Ranije je bilo da kada mladi čovjek dođe u Brodosplit, zna da deset godina neće napredovati ali će nakon toga napredovati. No, današnje je vrijeme jako ubrzano. Način života s mobitelima i računalima sada je drugačiji i mladi žele brzo napredovati, što je možda i nemoguće, ali moramo ostavljati prostor za mlade, gurati ih naprijed da svatko što prije pronađe svoje mjesto kako oni ne bi išli vani.” – kazao je Debeljak.

BRODOSPLIT: “Mala Tvornica Radnika” – VELIKI POTENCIJAL

Po njegovim riječima u Hrvatskoj “jako nedostaje” klaster za brodogradnju, jer bi takvo udruženje hrvatskih brodograditelja osnažilo hrvatsku brodogradnju.

“Trebamo dijeliti istu poziciju, a ne da se svađamo, primjerice za obalni ophodni brod za čiju su izgradnju stranci ponudili 50 posto skuplju cijenu, a mi smo se doma “poklali” za cijene. Takve stvari se ne mogu dogoditi nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj. Zato nam je potreban klaster u brodogradnji.” – poručio je Debeljak.

Na novinarsko podsjećanje kako je angažman DIV-a pri kupnji Brodosplita bio praćen turbulencijama i proturječnostima i upit bi li se s obzirom na to iskustvo ponovno angažirao na preuzimanju Brodosplita, Debeljak je kazao kako on radi “po zdravoj intuiciji.”
“Takva bi intuicija bila ista i kada bi se sve ponovilo, ali bio bi možda malo manje socijalan, jer smo zbog socijale katkad postupali nauštrb tvrtke.” – rekao je Debeljak.

Također je kazao kako je tijekom 2017. godine grupacija DIV imala nekih problema jer se smanjila antidamping carina.
“Ova nam je godina bila možda najteža po poziciji na tržištu, ali se duboko nadam kako će sljedeća 2018. biti bolja.” Dodao je kako je 2017. za DIV bila pozitivna jer bi se do kraja godine, “trebala konsolidirati dobit u DIV grupaciji od minimalno pet milijuna eura”.

Već tradicionalno, petu godinu zaredom, Brodosplit je kao član DIV grupe za djecu škverana organizirao čarobni susret sa njihovim zaštitnikom Sv. Nikolom ✨

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.