Škverani u Splitu isporučili najčvršći polarni kruzer na svijetu

U splitskoj gradskoj luci 23. svibnja 2019. svečano je isporučena novogradnja Brodosplit 484 “Hondius”, najčvršći putnički brod za polarna istraživanja ikad sagrađen.

Konstrukcija broda iznimno je zahtjevna jer omogućava sigurnu plovidbu duboko u hladnim morima kroz jednogodišnje sante leda debljine do 1,5 metara.

Izgradili su ga i projektirali brodograditelji hrvatskog brodogradilišta Brodosplit za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Novogradnja Brodosplit 484 HONDIUS u luci splitskog brodogradilišta

Odmah nakon primopredaje Hondiusa upriličeno je svečano potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija, takozvani „sistership“ za istog naručitelja, koji će nositi ime Janssonius.

Vrijednost ta dva broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah po isporuci Vladi Republike Hrvatske vraćeno je državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura, kojim je ova Vlada dala potporu Brodosplitu i omogućila financiranje izgradnje Novogradnje 484.

Potpisivanje ugovora za izgradnju još jednog broda nakon isporuke Brodosplitovog polarnog kruzera Hondius

„Hrvatsko brodogradilište Brodosplit je isporučilo izvrstan brod na vrijeme i možete biti ponosni zbog toga. Nema brodogradilišta trenutno u svijetu, čak ni među velikima, koje isporučuje na vrijeme. Uvijek kasne.

Sretan sam što je Hondius dovršen u ugovorenom roku i što se radi o izuzetno kvalitetnoj gradnji. Puno je tehnoloških novina na polarnom kruzeru i zadivljuje kako su sve to odlično odradili. Kada smo se odlučili izgraditi ovakav brod, niti jedno brodogradilište u Nizozemskoj i Njemačkoj mi nije moglo dati garanciju da će brod biti završen u onom roku u kojemu mi to želimo. Zbog toga smo se obratili menadžmentu splitskog škvera, koji je prihvatio naše rokove gradnje i garantirao kako će brod biti dovršen na vrijeme. I eto, ispoštivali su sve ono što je dogovoreno i zbog toga im veliko hvala. Gradnja ovakvog broda nije laka, ali suradnjom našeg tima stručnjaka i stručnjaka iz splitskog škvera, brod je izgrađen u ugovorenom roku. Jako mi je drago da smo ovaj brod zajedno dovršili na vrijeme i zato sam odlučio da ćemo i sistership graditi u Splitu.” – Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Novogradnja Brodosplit 484 HONDIUS u luci splitskog brodogradilišta

“Za ovaj uspjeh zahvaljujem svim škveranima koji su me trpjeli, ali moram im reći da će biti još takvih trenutaka i da će me i dalje morati trpjeti. Ugovorili smo još jedan isti brod i to me veseli, jer će biti još rada i mogu reći da idemo dalje u nove pobjede. Iznimno sam ponosan jer smo sagradili jedan od najsofisticiranijih kruzera polarne klase 6 koji ima jako puno opreme i može ići na najdalje pozicije Sjevernog i Južnog pola. Napravljen je po novom softwareu i na vrijeme, unutar budžeta, s dobiti i u vrlo visokoj kvaliteti, te smo zbog svega toga dobili narudžbu za još jedan brod, što dokazuje da je kupac izuzetno zadovoljan. Zbog svega toga sam izuzetno ponosan jer smo dokazali da se u Hrvatskoj može napraviti nešto ovako kvalitetno.” – Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita

Novogradnja Brodosplit 484 HONDIUS odlazi iz luke splitskog brodogradilišta

“Kada dođete u priliku čuti zadovoljnog naručitelja, koji u istom trenutku kada preuzima brod, naručuje novi, to nudi perspektivu, odnosno nudi vjeru da se u Hrvatskoj brodovi mogu graditi i isporučivati na vrijeme i da se ugovori koji se sklapaju mogu poštivati. Istovremeno 36 milijuna eura jamstava Vlade Republike Hrvatske, vraća se u proračun i više ne predstavlja pritisak ili bilo kakvu prijetnju za državni proračun. Kad me proteklih šest ili osam mjeseci pitate ili me pitaju, postoji li metoda ili metodologija kojom se u Hrvatskoj može graditi ovakav sofisticirani proizvod, ne trebate to pitati mene već naručitelja, brodograditelja i one koji ugovorne obveze preuzimaju na vrijeme ili malo prije vremena. To je model na kojemu inzistiramo i to je model koji se mora poštivati da bi država stajala uz brodogradnju u budućnosti.” – Darko Horvat, ministar gospodarstva Republike Hrvatske

“Ovo je jako dobra priča za Brodosplit, a kada je dobro Brodosplitu onda je dobro i Splitu. Imate našu potporu i samo ovako nastavite. Zadovoljstvo mi je biti na palubama ovog broda. Ovo nije samo održavanje na životu, ovo je razvoj. To je ono što me izuzetno veseli i zbog toga je danas jedan dobar dan, dan za zadovoljstvo i sreću u Splitu.” – Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita

Novogradnja Brodosplit 484 HONDIUS isplovljava iz Splita na prvo putovanje u Nizozemsku

Nakon svečanosti isporuke, Hondius je isplovio iz Splita na svoje prvo putovanje u Nizozemsku.

Sretan put i mirno more ambasadoru hrvatske brodogradnje poželjela je i kuma na porinuću, Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split.

Sretan put i mirno more ambasadoru hrvatske brodogradnje poželjela je i kuma na porinuću, Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split

 

 

Saznajte više

Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaradila u poslu s brodogradilištem Brodosplit

Ispada da na pametno odabranim velikim poslovima u brodogradnji HBOR može zaraditi novac kojim može financijski pratiti desetke malih poduzetnika ili početnika.

Ranija praksa države bila je da potiče i prati brodogradilišta koja su producirala “tonažu”, kao Uljanik koje je praktički sve brodove radio s velikim gubicima, a ne ona koja su pažljivo birala te vodila poslove kako bi realizirala profite, kao Brodosplit, koji je, što je zanimljivo, godinama dobivao negativna mišljenja državne tvrtke Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d. zadužene za praćenje kvalitete poslovanja brodogradilišta, a koja je bila fokusirana na praćenje tonaže

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.