Brodosplitova projektantica, svjetska prvakinja u ronjenju na dah

Brodosplitova škveranka Lidija Lijić Vulić višestruka je svjetska i europska rekorderka u ronjenju na dah. Četverostruka je svjetska viceprvakinja u disciplini jump blue i dvostruka europska viceprvakinja u disciplini dinamika (s monoperajom u jednom udahu). Obarala je pet puta svjetski rekord u raznim disciplinama, Guinnessov rekord u zaronu ispod leda, te rekord najvišeg zarona u Himalaji na gotovo 5000 metara nadmorske visine. Na nedavno održanom 13. Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Beogradu oborila je ženski svjetski rekord preronivši 186 metara u disciplini dynamic bifins.

Splićanka Lidija vrhunska je sportašica, supruga, instruktorica ronjenja na dah, ronilačka sutkinja, pilotkinja, projektantica i ponos Brodosplita.

Brodosplitova škveranka Lidija Lijić Vulić vrhunska je sportašica, supruga, instruktorica ronjenja na dah i ronilačka sutkinja, pilotkinja, projektantica i ponos Brodosplita.

Naša junakinja u Brodosplitu radi u odjelu ugovornog projektiranja, a arhitekturu je završila u Veneciji jer je htjela ostati blizu mora. Prekrasan je to posao, koji zahtjeva sate sjedenja pred kompjuterom. Nemirna je i kretanje joj treba da bi bila smirenija. No, to joj daje motivaciju za brojne druge stvari koje je ispunjavaju poput putovanja sa suprugom Nikolom Vulićem i prijateljima. Bili su posvuda; na Himalaji, u Vijetnamu, Nepalu, Kambodži, na Galapagosu, Tajlandu… U svoja putovanja obično ukomponiraju neki uspon, pa su se tako popeli na Kilimandžaro, brojne Alpske vrhove, Ande…

U skupini sportašica koje je Hrvatski olimpijski odbor na kraju 2016. godine nominirao kao najuspješnije, nalazilo se i ime Lidije Lijić Vulić koja je suvereno stala uz bok Sandri Perković, Sari Kolak, Blanki Vlašić. Nominaciju je zaslužila zlatnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah održanom u Turskoj.

Ronjenje na dah je predivan, ali i ekstreman sport koji zahtjeva iznimnu, kako fizičku tako i psihičku priprenu. Dio priprema sastoji se od treninga „na suhom“, u bazenu te u moru. Trenira se i do 10 puta u tjednu, što nekad znači i dva treninga u danu.

“Kad dođete na natjecanje postoji samo jedna šansa za dobar zaron. Sve što se treniralo cijelu godinu treba sabiti u te tri minute koliko obično traje zaron.  Za dobar zaron bitna je psihička sprema, “čista glava” i jasna motivacija, ali bez pretencioznih ciljeva. Upravo je to najteže,  pomiriti želje, ciljeve i trenutno stanje. Imam sreće da u momentu kad obučem odijelo i stavim masku, u meni se sve umiri i stvorim svoj svijet. Polako mi se uspore otkucaji srca, fokusiram se na tehniku, optimalnu brzinu, da ne težim ničemu previše i da slušam svoje tijelo. Dobar zaron ne znači uvijek nešto najugodnije. Moj najbolji rezultat u dinamici je 225 metara, a već nakon 100 metara imam kontrakcije i postane teško. To je patnja i muka, ali zato se trenira. Pomicanje granica na svakom treningu u vama izgradi duh borca za postizanje rezultata”, ističe Lidija.

Sprema se realizirati projekt ANTARCTIC BREATH i oboriti Guinnessov rekord od 150 metara u zaronu ispod leda, koji drži Turkinja. Od temperatura ispod nule štitit će je samo odijelo debljine 3 milimetra.

Uz Guinnessa, ove godine je čeka svjetsko prvenstvo u bazenu u Turskoj i dubinsko u Hondurasu, a između će sigurno “provući” koje putovanje. Ciljevi su joj uvijek neki novi izazovi i stalno pronalazi nešto novo. “To čovjeka čini da se osjeća živim. U suprotnom stagniraš i ništa se ne događa”, dodaje Lidija.

Ronjenje na dah će na sljedećim Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine biti pokazni sport, pa će i naša pažnja biti posvećena upravo toj disciplini. Sretno Lidija 💙

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.