BRODOSPLIT: Izgradnja, transport, isporuka i ugradnja rasponskih segmenata čelične konstrukcije mosta Čiovo

Brodosplit je u izrazito kratkom periodu od svega šest mjeseci osigurao kvalitetnu realizaciju ovog zahtjevnog projekta.

Za most dužine 564 m i težine 2435 tona, škverski meštri iz Brodosplita izradili su glavnu čeličnu konstrukciju, isporučili i montirali sve segmente mosta, izvršili ugradnju mehanizma za podizanje rasklopnog segmenta, montirali pješačku ogradu, ugradili odvodnju  i svu ostalu potrebnu opremu poput osvjetljenja, te antikorozivno sve zaštitili.

Prema ugovoru s tvrtkom Strabag AG i investitorom Hrvatskim cestama u splitskom se brodogradilištu od početka ove godine radilo na izgradnji novih i ukrupnjivanju djelomično izrađenih čeličnih segmenata koje je Brodosplit preuzeo od prethodnih izvođača.

Transport prvog celicnog segmenta za Most Ciovo izgradenog u Brodosplitu (8)
Ukrcajem na plovnu dizalicu Marjanka iz Brodosplita je 17. travnja 2018. krenula isporuka i transport prvih čeličnih rasponskih segmenata mosta Čiovo koji su u cijelosti izgrađeni u splitskom škveru.

Škverani iz Brodosplita povezali su Trogir s Čiovom 16. svibnja 2018. godine isporukom i montažom posljednjeg čeličnog rasponskog segmenta mosta.

Montaža posljednjeg čeličnog rasponskog segmenta mosta Čiovo izgrađenog u Brodosplitu
Montaža posljednjeg čeličnog rasponskog segmenta mosta.

Čelična konstrukcija mosta sastoji se od ukupno 14 rasponskih sklopova sa 7,5 m kolničke staze, 2 puta po 2,27 m pješačke i biciklističke staze od kojih je najzahtjevniji središnji dio na kojemu su ugrađeni hidraulički mehanizmi za podizanje mosta.

Središnji rasponski sklop čelične konstrukcije mosta Čiovo s hidrauličkim mehanizmima za podizanje.
Središnji dio mosta s hidrauličkim mehanizmima za podizanje.

“Čiovski most je za nas izvođače, a i za državu izuzetno važan projekt. S obzirom na njegovu važnost, u taj posao smo ušli “preko noći”, ali jači i motiviraniji nego ikada, da na vrijeme završimo posao. Doslovce smo se bacilli na glavu da bismo dostigli nedostižan rok. Drukčije postupanje, s obzirom na važnost tog državnog projekta, ne bi bilo odgovorno. Za razliku od Vrata Venecije na Čiovskom mostu se ne možemo pohvaliti profitabilnošću, međutim na ovom smo poslu dobili ono što nam je izuzetno važno i vrijedno, a to je referenca.” – istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brodosplit je uhodan mehanizam, posjeduje velike proizvodne hale, tehnološke mogućnosti, odličnu lokaciju s koje je lako vršiti pomorski transport, odličan inženjerski kadar kao i širok spektar proizvodnih radnika različitih profila i bogatog iskustva.

Transport prvog celicnog segmenta za Most Ciovo izgradenog u Brodosplitu (1)
Brodosplitova plovna dizalica Marjanka zbog svojih je kapacitivnih sposobnosti već obavila niz zahtjevnih operativnih zahvata poput porinuća brodova, obalnih radova, izgradnje marina, postavljanja blokova u more. Redovito održavana, premda izgrađena davne 1964. godine, može podići teret od sto tona, a na krmenu platformu primiti teret i do 250 tona.

Iskustvo u mostogradnji brodograditelji splitskog škvera potvrdili su nedavnom izradom 420 metara duge rasponske čelične konstrukcije mosta preko Drave u Osijeku. čime se Brodosplit dokazao da može ponuditi i izgraditi sve tipove specijalnih čeličnih konstrukcija uključujući i OFF SHORE konstrukcije prema zahtjevima naručitelja.

Izgradnja, transport, isporuka i ugradnja rasponskih segmenata čelične konstrukcije mosta Čiovo

Gradimo brodove i mostove, spajamo ljude i obale.

Novi čiovski most otvoren je za promet 17. srpnja 2018. godine

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.