BRODOSPLIT Brodogradilište specijalnih objekata

BRODOSPLIT – Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) član je poslovnog sustava Brodograđevne industrije Split

Brodosplit – Pogled na Specijalnu

Brodogradilište se bavi projektiranjem, gradnjom, opremanjem i ispitivanjem vojnih i specijalnih plovila te prijenosom znanja i tehnologije. Osposobljeno je i za remont, popravak i održavanje specijalnih plovila.

Više od tri desetljeća iskustva u gradnji sofisticiranih vojnih brodova, podmornica i specijalnih vojnih plovila osiguravaju mu značajno mjesto među hrvatskim i svjetskim brodogradilištima specijaliziranima za slične poslove.

Iskusni tim stručnjaka odgovara na svaki zahtjev za unaprjeđenje i modernizaciju postojećih ili razvoj novih projekata.

Na površini od 34.000 metara kvadratnih BSO raspolaže proizvodnim mogućnostima za preuzimanje najsloženijih projekata.

Zatvoreni navoz Brodogradilišta specijalnih objekata za gradnju brodova do 60 metara dužine i 1000 tona istisnine, potpuno je opremljen i zaštićen, i kao takav omogućava sigurnost i kontrolirani postupak izgradnje.

Proizvodni program

Proizvodni program Brodosplitovog Brodogradilišta specijalnih objekata usmjeren je na gradnju brzih aluminijskih brodova, patrolnih brodova, brzih trajekata, putničkih katamarana, jahti, off-shore konstrukcija te turističkih podvodnih objekata, kao i specijaliziranih ribarskih brodova i protupožarnih remorkera.

Nakon iskustva u gradnji sofisticiranih vojnih brodova, podmornica i specijalnih vojnih plovila, Brodogradilište specijalnih objekata je tijekom posljednjih desetak godina razvilo novi proizvodni program i prilagodilo se civilnoj brodogradnji jer je program ratne mornarice bio odgođen. Na svjetskom je tržištu najpriznatija serija malih putničkih brodova (kruzera), građenih za tržište SAD-a u razdoblju od 2006.-2008. godine, od kojih je m/v ”Arethusa” u Conde Nast Travelleru, jednoj od vodećih svjetskih turističkih publikacija, proglašena najboljim malim kruzerom na svijetu 2013. godine.

M/V ”Arethusa”

Također, dio brodogradilišta za gradnju specijalnih objekata odradio je 2011. vrlo značajan posao za azerbejdžanskog naručitelja isporučivši luksuznu motornu jahtu Caspian Star.

FOTO Brodosplit
Caspian Star na opremnoj obali Brodosplitovog Brodogradilišta specijalnih objekata

Škverani su 2015. godine sa zatvorenog navoza Brodogradilišta specijalnih objekata porinuli u more luksuznu motornu  jahtu Katinu, prvu koju su izgradili za flotu Brodosplit plovidbe.

FOTO Škveranka
Luksuzna jahta KATINA
Opremna obala Brodosplitovog Brodogradilišta specijalnih objekata duga je 200 metara.

Osim kruzera i motornih jahti, “Specijalna” je 2012. započela sa isporukom serije brodova za nautički turizam, za koje ima ugovoren posao izgradnje trupa i nadgrađa.

Porinuće Novogradnje 539 sa zatvorenog navoza Brodogradilišta specijalnih objekata
Investicijom i gradnjom ovih brodova pridonosi se gospodarskom prosperitetu i povećanju broja zaposlenih u Dalmaciji i Hrvatskoj te se realizira program obnove putničke i izletničke flote za hrvatske privatne brodare; male poduzetnike čiji su ciljevi razvoj malog poduzetništva na obali i otocima uz razvoj turizma kroz organizirane jednodnevne izlete i višednevna krstarenja.

Gradnjom prvog od pet obalnih ophodnih brodova za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Brodosplitovo Brodogradilište specijalnih objekata stječe nove reference i vraća se u nišu vojne brodogradnje.

“Izgradili smo brod koji je po svojim karakteristikama trenutačno najoptimalniji i najefikasniji u svojoj klasi na svijetu.” – Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa Republike Hrvatske na moru, a koristit će se i za potporu otočnom stanovništvu. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore. Zadaće ovih obalnih brodova bit će – zaustavljanje ribarica, krijumčarskih glisera, ali i spašavanje brodolomaca i nadzor nad mogućim onečišćenjem.
Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018.
Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018.

Brodogradilište specijalnih objekata desetljećima je bilo specijalizirano upravo za vojna plovila pa iako ophodni brodovi nisu vojni u užem smislu te riječi, pripadaju u sivu flotu jer u dijelu opreme, naoružanja i elektronike imaju određene karakteristike i elemente vojne brodogradnje.

Brodosplit – OOB u izgradnji

Brodosplitova “Specijalna” ima bogate reference i na području vanbrodograđevne djelatnosti kao proizvođač čeličnih konstrukcija za off shore konstrukcije, cjevovode većih promjera, rotacione peći, željezničke komponente, brodske dizalice, stupove za vjetroelektrane, veća kućišta raznih namjena, čelične krovne konstrukcije i dr.

 

Povijest vojne gradnje u Brodosplitu

Iako bez ikakvog ranijeg iskustva, 60-ih godina prošlog stoljeća Brodosplit je započeo s razvijanjem projekata izgradnje podmornica. Od 1968. do 1970. u Brodograđevnoj industriji Split izgradili su se najznačajniji primjerci podmornica klase ”Heroj”, a od 1978. do. 1982. podmornice klase ”Sava”. Od 1981. do 1989. sa škverskih navoza izašla je i serija 6 diverzantskih 88-tonskih podmornica klase ”Una”, među kojima i jedina hrvatska, 98-tonska unaprijeđena diverzantska podmornica ”Velebit”.
 
Za potrebe bivše države, splitsko je brodogradilište izgradilo čak 8 podmornica, 18 diverzantskih ronilica, 4 pomoćna višenamjenska transportna broda i 4 barže za prijevoz goriva, dok su za strane naručitelje isporučene dvije fregate – školski brodovi i 12 brodova stanica za bojanje.
 
Brodosplitov “vojni program” svoj je razvojni put započeo gradnjom torpednih podmornica, te nastavilo isporukama velikih desantnih brodova ”Cetina” i ”Krka”, a gradnja diverzantske podmornice “Velebit” 1996. godine za potrebe Hrvatske ratne mornarice bila je zadnja vojna gradnja u Brodosplitovom Brodogradilištu specijalnih objekata, sve do 2018. godine kada je Hrvatskoj ratnoj mornarici predan obalni ophodni brod “Omiš” koji je po svojim karakteristikama trenutačno najoptimalniji i najefikasniji brod u svojoj klasi na svijetu.

 

Podmornica P-01 Velebit
Podmornica P-01 Velebit

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.