U Brodosplitu obilježili početak gradnje revolucionarnog istraživačkog broda za američku tvrtku Quark Expeditions

Brodosplit počeo gradnju novog broda bez premca u svojoj klasi!

Rezanjem čelika za svoj novi brod, američka tvrtka Quark Expeditions koja je već tri desetljeća lider u polarnim avanturama proslavila je u hrvatskom brodogradilištu Brodosplit početak gradnje luksuznog broda za polarna istraživanja pokrećući tako jedno novo uzbudljivo poglavlje u polarnim istraživanjima.

”Ovo će biti jedan od ponosa naše brodogradnje i novi pozitivan iskorak. Brodosplit već tri godine posluje pozitivno, i to ne kozmetički nego stvarno, imamo dobit, ugovaramo nove poslove i gradimo brodove koji su po kvaliteti i sofisticiranosti u samome vrhu”, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Predsjednik Uprave Brodosplita, Tomislav Debeljak

Ovaj novi brod Quark Expeditions-a prvi je takve vrste kao kombinacija najmodernije tehnologije, dugoročne operativne sposobnosti i naprednih sigurnosnih sustava, a sve kako bi se pomaknule granice u polarnim istraživanjima.

“Svaki aspekt ovog broda izgrađen je s jednom namjerom: nastaviti redefinirati ono što je moguće u polarnim avanturama”, rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions. “Stvorili smo brod bez premca u svojoj klasi, ne samo partnerstvom s industrijskim liderima kao što su Brodosplit i LMG Marin, koji su jednako predani pomicanju granica kao i mi, nego i konzultirajući se s našim polarnim stručnjacima i voditeljima ekspedicija koji bolje od bilo koga znaju što gosti žele od svog polarnog putovanja.’’

Predsjednik tvrtke Quark Expeditions, Andrew White

Brod duljine 128 metara, širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona moći će primiti do 200 putnika u prostranim kabinama i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija, omogućujući gostima da maksimalno uživaju u njegovoj vrhunskoj udobnosti.

“Ovaj brod bit će više od broda, bit će to operativna baza za polarne avanture bez premca. Naši gosti putuju s Quarkom kako bi maksimizirali svoje ekspedicijsko iskustvo, pomjerili svoje granice i uživali u čarima polarnih područja.

S ovim novim brodom, u rukama najiskusnijeg ekspedicijskog tima u industriji, odvest ćemo naše goste još dublje u polarna područja, vidjeti i raditi više od onoga što ostali mogu ponuditi, a sve u iznimnoj udobnosti.’’

Uz unutarnji hangar za Zodijake i četiri točke ukrcaja, dva najmodernija helikoptera s istodobno operativnim helidromima, s najboljim u klasi 70-dnevnim radnim rasponom te nizom najsuvremenijih sigurnosnih značajki, ovaj brod omogućit će Quark Expeditions-u da ponudi uzbuđenje polarne avanture na nove i neusporedive načine uz istovremenu udobnost, užitak i sigurnost. Putnici će moći uživati u jedanaest različitih stilova kabina, modernim spa i fitness sadržajima, restoranima na otvorenom i zatvorenom te u brzom sustavu Zodiaca i helikoptera kojim će se obavljati siguran i učinkovit ukrcaj i iskrcaj s broda.

Brojne inovacije broda također će minimizirati svoj utjecaj na okoliš u do sada neviđenim mjerama za plovilo ove veličine, i to putem sofisticiranog sustava za pročišćavanje vode, najmodernijim postupanjem s otpadom, vodećim sustavom recikliranja topline kojim višak energije vraća natrag u brod te korištenjem materijala koji se mogu reciklirati. Tehnologijom dinamičkog pozicioniranja izbjegava se sidrenje kako bi se izbjegla oštećenja osjetljivih ekosistema morskog dna.

Brod će započeti svoju inauguracijsku antarktičku sezonu 2021. godine.

“Ponosni smo na dug popis svih naši pionirskih pothvata, poput prvog komercijalnog putničkog oplovljivanja Antarktika”, rekao je White. “Dizajnirali smo ovaj brod kako bismo nastavili obogaćivati taj popis na, prema nama, najljepšim mjestima na našem planetu. Ono što omogućuje takav dizajn su naša kombinacija institucionalnog znanja i tehnoloških inovacija. Polarni prostori su istovremeno i spektakularni i okrutni. Naš novi brod putnike će odvesti tamo na siguran i ugodan način, pružajući im iskustva koja će zauvijek pamtiti i dopuštajući im da cijene ljepotu i veličanstvenost prirode bez ugrožavanja iste”

Quark Expeditions®

Specijalizirani za ekspedicije na Antarktik i Arktik, Quark Expeditions® je vodeći pružatelj polarnih avanturističkih putovanja već tri desetljeća. Uz raznoliku flotu posebno opremljenih brodova za male ekspedicije, ledolomce i jedinstvene avanture na kopnu, Quark Expeditions nudi putnicima neusporediv pristup najzabačenijim mjestima na zemlji.

Predvođeni strastvenim i iskusnim ekspedicijskim timovima, uključujući znanstvenike, prirodnjake i istraživače, program na brodu tvrtke Quark Expeditions usmjeren je na suradnju s gostima kako bi ih se educiralo i time obogatilo njihovo iskustvo.

Ultramarine

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Izgradnju broda možete pratiti u FOTO albumu na Facebook stranici Škveranka:

OBRADA ČELIKA ZA NOVOGRADNJU BRODOSPLIT 487 #Ultramarine

Kružno savijanje limova vanjske oplate za novogradnju Brodosplit 487 na velikom valjku - FOTO Škveranka

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.