Brodosplitove ALKE za viteško natjecanje

Gajeći tradiciju viteštva, domoljublja i hrabrosti, u znak sjećanja na pobjedu predaka 1715. godine, Sinjani su utemeljili zavjetnu igru Alku koja se tri stoljeća trči na Alkarskom trkalištu ispod stare sinjske tvrđave, kao poticaj novim naraštajima da uvijek spremno i odlučno štite svoju domovinu Hrvatsku.

Toj tradiciji se već dugi niz godina pridružuje i Brodosplit, koji je Viteškom alkarskom društvu izradio i donirao pet alki, za natjecanje 301. Alke koje će se ove godine održati od 5. do 7. kolovoza.

Brodosplitova radionica „Alatnica“ alku je izradila od najkvalitetnijeg opružnog čelika, tvrdoće 45 Rokvela, s dva obruča i zajedničkim središtem, toplinski obrađena i istokarena te glodana na univerzalnoj bušilici-glodalici.

Čelična alka će biti postavljena na visini od 332 cm, računajući od sredine alke do zemlje. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više ‘punata’ (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. ‘sridu’, donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

Brodosplitove alke za viteško natjecanje - FOTO Škveranka

Suradnja Viteškog alkarskog društva i Brodosplita postala je tradicionalna, za što je velikim dijelom zaslužna i glavnina Brodosplitovih proizvodnih radnika, koja dolazi s područja Cetinske krajine.

Brodosplitove alke za viteško natjecanje - FOTO Škveranka

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.