Brodosplitov jedrenjak za Guinnessa

“Brodograditelji hrvatskog brodogradilišta Brodosplit stvorili su najsofisticiraniji jedrenjak i najsloženiji putnički brod ikad izgrađen. Ovo je, ne samo najveći, nego vjerujem i najljepši, a sa svojim najvećim jedrima i jarbolima vjerojatno i najbrži jedrenjak na svijetu, koji će biti upisan u Guinnessovu knjigu.” – Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe

Brodosplitov jedrenjak je projektiran prema nacrtu jedrenjaka France II iz 1911. godine. Luksuzno je uređen sa štihom koji podsjeća na stare jedrenjake. Dug je 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona. Ima 5 čeličnih jarbola s 36 jedara u aluminijskim križevima ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar. Ima pet paluba, beauty centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, prostor za biblioteku i velike salone, a najveći se proteže na tri palube.

Može ugostiti 300 putnika koji će biti smješteni u 150 luksuznih kabina, te 150 članova posade u 74 kabine.

Na krmi jedrenjaka je marina platforma s mogućnošću otvaranja i spuštanja do razine mora koja omogućava putnicima direktni pristup moru. Brod ima tri čelična bazena koji mogu biti punjeni slatkom ili morskom vodom, s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U krmenom bazenu se može roniti, a u središnji može stati 50 kubika vode.

Ovo je prvi jedrenjak s ugrađenim najvišim sigurnosnim standardima “Safe return to port”, a ispunjava i sve zahtjeve američke obalne straže, kao i Službe za javno zdravstvo SAD-a. Jedini je jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije.

Brodosplit 483, Flying Clipper

Flying Clipper Brodosplit
Brodosplit 483

One thought on “Brodosplitov jedrenjak za Guinnessa

  1. If I could give you one thing in life, I’d give you the ability to see yourself through my eyes, only then would you realize how special you are to me.I know fairy tales come true because I have you, What on earth did I think about all the time before you? There are only two times that I want to be with you: Now and Forever.You have no idea how much my heart races when I see you.Your voice is my favorite sound, But I promise you, that the best is yet to come

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.