Amerikanac s dalmatinskom dušom, Brodosplitov “Ultramarin” zaplovio lijepim plavim Jadranom na dokovanje u Viktor Lenac

Novi ponos hrvatske brodogradnje, najveći i najsloženiji hrvatski proizvod – Brodosplitov revolucionarni polarni brod Ultramarine, otplovio je iz luke splitskog brodogradilišta 18. prosinca 2020. put Rijeke na dokovanje u Viktor Lenac.

Ovaj tehnološki napredan putnički brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions iz sastava Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih tvrtki specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Sa 128 metara dužine, 21,5 metara širine i težine 13.500 bruto tona, moći će primiti do 200 putnika kojima će omogućiti udobnost, užitak i sigurnost uz nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija.

Novogradnja Brodosplit 487 – 128 metara dug brod za polarna istraživanja Ultramarine, otplovio je 18.prosinca 2020. iz luke splitskog brodogradilišta na prvu vožnju i dokovanje u ViktorLenac.

Luksuzni brod za istraživanje polarnih krajeva, koji stvaraju brodograditelji splitskog škvera, prvi je takve vrste kao kombinacija najmodernije tehnologije, dugoročne operativne sposobnosti i naprednih sigurnosnih sustava.

Brod je izgrađen u polarnoj klasi LR PC6 i potpuno siguran za povratak u luku u skladu s pravilima DNV GL klasifikacije. Ima 13 potpuno redundantnih kritičnih sustava, dva propelera koja pokreću četiri glavna električna motora ukupne snage 4400 kW u dvije odvojene strojarnice te dvostruki komandni most. Uz ugrađene stabilizatore, plovi mirno brzinom do 16 čvorova.

Putnici će moći uživati u jedanaest različitih stilova kabina, modernim spa i fitness sadržajima, restoranima na otvorenom i zatvorenom te u brzom sustavu zodiaca i helikoptera kojima će se obavljati siguran i učinkovit ukrcaj i iskrcaj s broda.

Ima dva helidroma i dva najmodernija helikoptera, 20 brzih gumenih čamaca i unutarnji hangar na krmi s marina platformom koja se otvara i spušta do razine mora.

Brojne inovacije broda također će minimizirati svoj utjecaj na okoliš u do sada neviđenim mjerama za plovilo ove veličine, i to putem sofisticiranog sustava za pročišćavanje vode, najmodernijim postupanjem s otpadom, vodećim sustavom recikliranja topline kojim višak energije vraća natrag u brod te korištenjem materijala koji se mogu reciklirati. Tehnologijom dinamičkog pozicioniranja izbjegava se sidrenje kako bi se izbjegla oštećenja osjetljivih ekosistema morskog dna.

Nakon probnih vožnji i završnog opremanja slijedi primopredaja koja će se dogoditi u veljači 2021. godine. U istraživanje polarnih krajeva, brod će prve putnike odvesti početkom svibnja.

“Želim istaknuti da je ovaj naš 487 drugi od tri broda koji smo ugovorili na jedan potpuno nov i inovativan način koji uključuje i financiranje broda. Time smo pokazali vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera. Veseli me da možemo pokazati kako se u teškom vremenu za gospodarstvo mogu realizirati vrlo zahtjevni i složeni projekti.

U svijetu postoji samo nekoliko ovakvih brodova. Radi se o vrlo sofisticiranom brodu koji je napravljen s našim znanjem. Čak smo i najsitnije detalje cijevi printali u 3D profilu, na način kako se to radi u avio i auto industriji. Ovo je prvi brod u svijetu s najvišom razinom uranjajućeg opremanja i najvišom razinom opremanja prije porinuća”, rekao je 16. svibnja 2020. prigodom proslave porinuća Novogradnje 487, Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe i brodogradilišta Brodosplit.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.