Brodosplitov “Ultramarin” predan Amerikancima

Unatoč pandemiji korona virusa, u hrvatskom brodogradilištu Brodosplit održana je primopredaja broda za polarna istraživanja, vraćena su državna jamstva i kredit HBOR-u.

Novogradnja Brodosplit 487, Ultramarine, revolucionarni je brod za polarna istraživanja ugovoren za američku tvrtku Quark Expeditions iz sastava Travelopia grupacije koja okuplja najraznolikiju paletu svjetskih tvrtki specijaliziranih za avanturistička putovanja.

“Preuzeli smo ne samo vlasništvo nad novim brodom, jer je to uistinu nešto više od vlasništva. Službeno smo u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture. Svaki segment Ultramarine-a je dizajniran i projektiran kako bi naša posada s lakoćom odvela goste duboko u polarnu divljinu, bolje nego ikad prije. Novi brod u rukama jedne od najiskusnijih posada u ekspedicijskoj industriji omogućit će nam stvaranje istinski imerzivnih avantura izvan broda uz paralelno superiorno iskustvo na brodu”, rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions.

Brodosplit 487 “Ultramarine”

Ovaj luksuzni, tehnološki napredan putnički brod, sa svojih 128 metara dužine, 21,5 metara širine i težine 13.500 bruto tona, primat će 200 putnika kojima će omogućiti udobnost, užitak i sigurnost uz nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija.

Brodosplit 487 “Ultramarine”

Ultramarine je prvi brod takve vrste kao kombinacija najmodernije tehnologije, dugoročne operativne sposobnosti i naprednih sigurnosnih sustava.

Izgrađen u polarnoj klasi LR PC6 i potpuno siguran za povratak u luku u skladu s pravilima DNV GL klasifikacije. Ima 13 potpuno redundantnih kritičnih sustava, dva propelera koja pokreću četiri glavna električna motora ukupne snage 4400 kW u dvije odvojene strojarnice te dvostruki komandni most. Uz ugrađene stabilizatore, plovi mirno brzinom do 16 čvorova.

Putnici će moći uživati u jedanaest različitih stilova kabina, modernim spa i fitness sadržajima, restoranima na otvorenom i zatvorenom te u brzom sustavu Zodiaca i helikoptera kojim će se obavljati siguran i učinkovit ukrcaj i iskrcaj s broda.

Ima dva helidroma i dva najmodernija helikoptera, 20 brzih gumenih čamaca i unutarnji hangar na krmi s marina platformom koja ima mogućnost otvaranja i spuštanja do razine mora.

Brodosplit 487 “Ultramarine”

Brojne inovacije broda također će minimizirati svoj utjecaj na okoliš u do sada neviđenim mjerama za plovilo ove veličine, i to putem sofisticiranog sustava za pročišćavanje vode, najmodernijim postupanjem s otpadom, vodećim sustavom recikliranja topline kojim višak energije vraća natrag u brod te korištenjem materijala koji se mogu reciklirati. Tehnologijom dinamičkog pozicioniranja izbjegava se sidrenje kako bi se izbjegla oštećenja osjetljivih ekosistema morskog dna.

Brodosplit 487 “Ultramarine”

Ukupna vrijednost broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Ovaj brod ne bi bilo moguće graditi da Vlada Republike Hrvatske nije svojom odlukom od 16. svibnja 2018. dala jamstvo za financiranje njegove izgradnje. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR.

Odmah po izvršenoj primopredaji, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR-u) je od strane naručitelja vraćen cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunatu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta. Vladi Republike Hrvatske je odmah vraćeno državno jamstvo kojim je podržala ovaj projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati 724 tisuće eura naknade za jamstvo.

Kako je stvaran brod “Ultramarine”, pogledajte u FOTO albumu

Amerikanac s dalmatinskom dušom, Brodosplitov “Ultramarin” zaplovio lijepim plavim Jadranom na dokovanje u Viktor Lenac

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.