Flying Clipper, Brodosplitov jedrenjak za Guinnessa

“Brodograditelji hrvatskog brodogradilišta Brodosplit stvorili su najsofisticiraniji jedrenjak i najsloženiji putnički brod ikad izgrađen. Flying Clipper je, ne samo najveći, nego vjerujem i najljepši, a sa svojim najvećim jedrima i jarbolima vjerojatno i najbrži jedrenjak na svijetu, koji će biti upisan u Guinnessovu knjigu.” – Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe

Flying Clipper je projektiran prema nacrtu jedrenjaka France II iz 1911. godine. Luksuzno je uređen sa štihom koji podsjeća na stare jedrenjake. Dug je 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona. Ima 5 čeličnih jarbola s 36 jedara u aluminijskim križevima ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar. Ima pet paluba, beauty centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, prostor za biblioteku i velike salone, a najveći se proteže na tri palube.

Može ugostiti 300 putnika koji će biti smješteni u 150 luksuznih kabina, te 150 članova posade u 74 kabine.

Na krmi jedrenjaka je marina platforma s mogućnošću otvaranja i spuštanja do razine mora koja omogućava putnicima direktni pristup moru. Brod ima tri čelična bazena koji mogu biti punjeni slatkom ili morskom vodom, s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U krmenom bazenu se može roniti, a u središnji može stati 50 kubika vode.

Flying Clipper je prvi jedrenjak s ugrađenim najvišim sigurnosnim standardima “Safe return to port”, a ispunjava i sve zahtjeve američke obalne straže, kao i Službe za javno zdravstvo SAD-a. Jedini je jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije.

Brodosplit 483, Flying Clipper

Flying Clipper Brodosplit
Flying Clipper Brodosplit

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.