U Brodosplitu obilježeno polaganje kobilice za Novogradnju 484

U Brodograđevnoj industriji Split, 11. prosinca 2017. godine na navozu br. 2 položena je kobilica za Novogradnju 484. Riječ je o izgradnji broda za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel), ugovorenog za tvrtku Polar Expeditions Inc.

“Ovo je prva polarna klasa LR PC6 kruzera koji će se proizvesti u svijetu. Time ulazimo u jednu novu i pozitivniju tržišnu nišu. Od samog početka zauzeli smo takav smjer, a gradnja ovog broda dokaz je da smo na dobrom putu.

Krstarenja polarnim područjima rastuća je tržišna niša, tako da imamo dosta narudžbi u pripremi i nadamo se ugovaranju još takvih brodova.

Riječ je o proizvodima s visokom dodatnom vrijednosti. Brod radimo prema novom modelu, za vlastitu flotu i dajemo u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.” – istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe Tomislav Debeljak i Wynand von Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi putnički brod na svijetu izgrađen u klasi LR PC6, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, najviše polarne klase brodova ojačanih za led.

 

Voditelj projekta izgradnje broda inženjer Frane Matulić novinarima je ovom prigodom rekao kako je konstrukcija broda iznimno zahtjevna jer omogućava sigurnu plovidbu duboko u hladnim morima kroz jednogodišnje sante leda debljine do 1,5 metara.

Voditelj projekta izgradnje broda, inženjer Frane Matulić

“Ledene gromade će razmicati bez opasnosti za brod ili putnike. Gradnja ovog broda veliki je iskorak za Brodosplit,” naglasio je Matulić.

Dvokrevetna kabina Deluxe

Brod će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana s balkonima do dvokrevetnih, trokrevetnih i četverkrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

“Putnici na brodu će imati sav luksuz koji trebaju na kruzingu, uz to, naglasak je na “expedition”, što znači da će brod biti opremljen s 20 Zodijak gumenjaka koji će omogućiti putnicima da se ponekad kod interesantnih prirodnih fenomena spuste na ledenjake, na more i da otplove.” – ispričao je novinarima Frane Matulić.

Brod će biti dug 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Brodosplit PROJEKT – 3D modeliranje ventilacije za Novogradnju 484

“Brod gradimo s naprednim projektantskim alatima koji nam omogućavaju da u ranoj fazi dočaramo brod u tri dimenzije.” – rekao je za medije Srećko Kurtović, direktor Službe projektiranja u Brodosplitu.

“Time se optimizira gradnja i olakšava posao proizvodnim djelatnicima. To je također i prvi put u brodogradilištu da se u jednom programskom paketu modelira cijeli brod. Benefita je mnogo.” – naglasio je Kurtović.

“Skraćuje nam vrijeme projektiranja i pojednostavljuje nam izradu kompletne dokumentacije i ono što je najvažnije, nadamo se da će nam bitno skratiti cijelo vrijeme gradnje broda.” – dodao je Mate Lukas, pomoćnik Uprave za projektiranje.

 

 

PRATITE IZGRADNJU BRODA

Članovi KUD-a Brodosplit plesom su uveličali obilježavanje izgradnje Novogradnje 484 u Brodosplitu

One thought on “U Brodosplitu obilježeno polaganje kobilice za Novogradnju 484

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.