BRODOSPLIT gradi najčvršći luksuzni polarni istraživački brod

Novogradnja 484 će biti prvi brod izgrađen u klasi “LR PC6”, prema posljednjim zahtjevima Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, najviše polarne klase brodova ojačanih za led. Bit će opremljen stabilizatorima i vrlo pogodan za napredna i inovativna istraživačka putovanja Arktikom i Antarktikom.

Dugačak 107 metara i širok 17,6 metara, brod će moći ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina raznih kategorija; od prostranih apartmana s balkonima do dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih kabina u kojima će im ponuditi visoki hotelski standard te im omogućiti siguran i ugodan boravak na brodu.

Bitno smanjen negativni utjecaj na okoliš

Brod će u potpunosti biti u skladu s obveznim zahtjevima Polarnog kodeksa koji je usvojila Međunarodna pomorska organizacija (IMO), radi sigurnog upravljanja brodovima i zaštite polarne okoline, posebno u vezi sa sigurnošću života na moru (SOLAS) i sprječavanjem onečišćenja s brodova (MARPOL) za putnička plovila.

Sustav pogona sastoji se od dva glavna motora ukupne snage 4200 kW i jednog podesivog propelera. Moći će doseći  brzinu od 15 čvorova. Fleksibilno upravljanje energijom omogućit će najmanju potrošnju goriva i emisiju CO2, a time i minimalni mogući utjecaj na okoliš.

Daljnje značajke zaštite okoliša uključuju upotrebu biorazgradivih ulja za podmazivanje; certificirano premazivanje i bojenje broda; korištenje pare za grijanje na brodu; minimalnu upotrebu električnog grijanja (za manju potrošnju goriva); LED unutarnju i vanjsku rasvjetu (za smanjenje snage i goriva); te korištenje otpadne energije, kao što je rashladna voda za glavne motore, koja će biti upotrebljena za proizvodnju slatke vode.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Brodosplitov projektni odjel 3D modelara opreme

 

Pratite izgradnju broda

 

Više fotografija pogledajte u foto albumu

2 thoughts on “BRODOSPLIT gradi najčvršći luksuzni polarni istraživački brod

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.