Istraživanje i razvoj: DIV I HRVATSKA ZNANSTVENA ZAJEDNICA POKREĆU CENTAR KOMPETENCIJE ZA NAPREDNU MOBILNOST

Centar kompetencije za naprednu mobilnost je specijaliziran u istraživanju i razvoju sustava, tehnologija i različitih komponenti i materijala koji će imati direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnje, ušteda energije i smanjenje emisije štetnih plinova u području prometa.

SINERGIJOM DIV-a I ZNANSTVENIKA POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI

Centar kompetencije za naprednu mobilnost - U Brodosplitu 15.10.2016. - FOTO Škveranka

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV-a potpisao je 15. listopada 2016. u Brodosplitu Sporazum o suradnji sa znanstvenom zajednicom na pokretanju Centra kompetencije za naprednu mobilnost koji okuplja nekoliko hrvatskih fakulteta i tvrtki radi međusobne razmjene znanja.

Riječ je o Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Pomorskom fakultetu u Splitu i Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Centar kompetencije za naprednu mobilnost - U Brodosplitu 15.10.2016. - FOTO Škveranka

Osim znanstvene zajednice, u Centru kompetencije za naprednu mobilnost djeluju četiri snažne tvrtke sa dugogodišnjim iskustvom u istraživanju i razvoju: DIV, KONČAR EU, ADRIA WINCH i KLIMAOPREMA.

“Fakulteti i tvrtke zastupljeni u CEKOM-u za naprednu mobilnost surađivat će na međusobnoj razmjeni znanja kako bi pridonijele što većoj konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu”, istaknula je direktorica Sektora razvoja i istraživanja DIV-a Mija Šipek, koja je i predložila osnutak Centra kompetencije za naprednu mobilnost iz kojeg će se javljati na natječaje Ministarstva gospodarstva koji se odnose na razvojne projekte za koje će se moći dobiti novac iz fondova Europske unije.

Centar kompetencije za naprednu mobilnost - U Brodosplitu 15.10.2016. - FOTO Škveranka

Centri kompetencija (CEKOM-i) su individualni umreženi subjekti vođeni potrebama industrije, osmišljeni u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora kako bi provodili projekte istraživanja i razvoja u skladu s tematskim područjima navedenima u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske. Njihov glavni cilj je povećati konkurentnost poslovnog sektora kroz ulaganja u istraživanje i razvoj i povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj.

Uspostava Centra kompetencije za naprednu mobilnost sljedeći je razvojni korak u kojem DIV zajedno sa svojim partnerima planira razviti tehnološku platformu koja će se baviti izazovima u domeni prometa i mobilnosti primjenjujući najnovije tehnološke revolucije u razvoju novih proizvoda. Na taj način povećat će se konkurentnost sektora, uz jačanje doprinosa razvoju Hrvatske kroz klasterski pristup uspostavi razvojno-istraživačke platforme i provedbe razvojnih aktivnosti.

Projekt uključuje kritičnu masu gospodarstvenika i znanstvenika koji mogu doprinijeti značajnim znanstvenim i tehnološkim pomacima u ciljanom tematskom području CEKOM-a.

Centar kompetencije za naprednu mobilnost - U Brodosplitu 15.10.2016. - FOTO Škveranka

CEKOM za naprednu mobilnost istražit će nove tehnološke niše hrvatskog prometnog sektora u kojima naše gospodarstvo može konkurirati u globalnom lancu vrijednosti. Kako bi to bilo ostvarivo, nužno je povezati sve relevantne istraživačke kapacitete u državi s realnim sektorom, odnosno proizvođačkim i inženjerskim resursima koji imaju ostvarene tržišne uspjehe.

“Očekujemo kako će uspostava CEKOM-a za naprednu mobilnost u dugom roku dovesti do tranzicije cjelokupnog hrvatskog prometnog sektora iz tradicionalnih i tehnološki zastarjelih oblika proizvodnje ka naprednim tehnologijama i uvođenja inovativnih proizvoda koji mogu konkurirati u do sada neistraženim tržišnim nišama na globalnoj razini.” – Mija Šipek, direktorica Sektora razvoja i istraživanja DIV-a.

Centar kompetencije za naprednu mobilnost - U Brodosplitu 15.10.2016. - FOTO Škveranka

Možda će Vas zanimati

BRODOSPLIT - Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka
BRODOSPLIT: “Mala Tvornica Radnika” – VELIKI POTENCIJAL
Mala Tvornica Radnika je jedan od inovativnih poslovnih modela Brodosplita, novi specijalizirani odjel koji djeluje unutar brodogradilišta sa svrhom stvaranja kompletiranog stručnog kadra koji će biti sposoban samostalno voditi industrijske projekte. Mladim inženjerima, željnim radnog iskustva i napredovanja, ovim se putem omogućava stjecanje profesionalnog praktičnog znanja kroz stručan, pripravnički rad.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.