BRODOSPLIT: “Mala Tvornica Radnika” – VELIKI POTENCIJAL

Cilj ovog Brodosplitovog projekta je omogućiti prekretnicu koja obrazovni sustav pretvara u poduzetničku sredinu stvarajući lidere koji posjeduju konkurentna znanja potrebna za dobivanje brzih i učinkovitih poslovnih rješenja.

BRODOSPLIT - Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka

Mala Tvornica Radnika je jedan od inovativnih poslovnih modela Brodosplita, novi specijalizirani odjel koji djeluje unutar brodogradilišta sa svrhom stvaranja kompletiranog stručnog kadra koji će biti sposoban samostalno voditi industrijske projekte. Mladim inženjerima, željnim radnog iskustva i napredovanja, ovim se putem omogućava stjecanje profesionalnog praktičnog znanja kroz stručan, pripravnički rad.

Kako svijet postaje složeniji, sve je očitije da stručni kadar, više nego ikada, treba biti sposoban brzo prihvaćati promjene i njima se primjereno prilagođavati. Suvremeno tržište rada traži prilagodljivu radnu snagu koja suvereno vlada ključnim kompetencijama.

U Maloj Tvornici Radnika multidisciplinarno se radi s novim kadrovima, polaznici se intenzivno pripremaju na realno poslovno okruženje u kojem će se sutra zateći simuliranjem realnih uvjeta u stvarnoj tvrtki, dobivaju kvalitetniju poveznicu sa svijetom gospodarstva i približavaju se konkretnim poslovnim situacijama, koje su vrlo često neizvjesne i iznenadne.

“Od kandidata očekujemo da vjeruju u ono što rade i da ne izgube entuzijazam kojeg pokušavamo prenijeti na njih i nakon trenutka kad napuste „gnijezdo“ i priključe se stvarnom svijetu.” – istaknula je Anita Brekalo, kreatorica i voditeljica ovog inovativnog poslovnog modela, te dodala:

“Nekad sami sebe limitiramo i bojimo se pogledati stvari iz šire perspektive većinom zato što se bojimo izaći iz sigurne čahure gdje stagniramo, neki od nas možda čak i čitav život. Za „usuditi se“ treba imati hrabrosti i nije lako, ali ono što iza toga slijedi u većini slučajeva je puno bolje i veće od bilo čega što smo do tada imali. Težiti najboljemu zadatak je svih nas, kako „Malih Tvorničara“ tako i nas ostalih.”

U nešto više od godinu dana, kroz Malu Tvornicu Radnika prošlo je 56 polaznika u 7 grupa, a 27 ih je ostalo raditi u Brodosplitu. Među njima su jedan direktor i jedan projekt menager.

BRODOSPLIT - Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka

„One Stop Shop“ (Sve na jednom mjestu)

KONCEPT MALE TVORNICE RADNIKA U 5 KORAKA:

  1. Natječaj za primanje studenata/diplomanata u Malu Tvornicu Radnika

Raspisuje se natječaj za primanje kandidata u Malu Tvornicu Radnika. Kandidati će se rangirati po tri kriterija: osobine ličnosti (psihološki testovi); sposobnosti za obavljanje posla (testovi mentalnih sposobnosti) i motiviranost (intervju s pristupnicima).

  1. Formiranje rang liste najuspješnijih koji stječu pravo zapošljavanja u Maloj Tvornici Radnika

Po prolasku par krugova testiranja samo oni najuspješniji stječu pravo zapošljavanja u Maloj Tvornici Radnika.

  1. Jednomjesečni ciklusi

Unutar jednog ciklusa Male Tvornice Radnika u trajanju od jednog mjeseca, mladi se kadar baca u vatru tako da im se simuliraju stvarni uvjeti u poslovnom okruženju, iz dana u dan im se zadaju različiti projektni zadaci i njihov se pojedinačni učinak; snalažljivost u nepoznatim situacijama, kreativnost, fleksibilnost i timski rad mjere na dnevnoj bazi. Po završetku svakog radnog tjedna, sa svakim se zaposlenikom napravi detaljna analiza te se svakom od članova iznesu pozitivne i negativne strane njegova performansa. Zaposlenici Male Tvornice Radnika se uče razmišljati, poslovno komunicirati, razvijaju kreativnost, samomotivaciju, spremnost snalaženja u neobičnim i neočekivanim situacijama, spoznaju što znači poslovno riskirati i preuzimati odgovornost za svoje odluke. Sudjelovanjem u predmetnom projektu pojedinci zamjenjuju svoju ulogu kandidata onom radnika/radnice u Maloj Tvornici Radnika.

  1. Mentorstvo „jedan-na-jedan“

Tijekom rada zaposlenika u Maloj Tvornici Radnika mentor prati, ocjenjuje i vrednuje njegova postignuća glede sljedećih elemenata: kvalitete obavljena posla, primjene usvojenih znanja, ali i načina rada i suradnje zaposlenika u timu, njihovo rješavanje problemskih situacija, sudjelovanje u donošenju odluka te preuzimanju inicijative i odgovornosti uz potrebnu dozu empatije (prilagodljivosti i uvjerljivosti). Važno je istaknuti kako se radi o jedinstvenoj prilici gdje mlada osoba na početku svoje karijere dobiva priliku kontinuirano primati detaljnu povratnu informaciju od strane svog nadređenog o kvaliteti svog učinka, što prilikom prvih zaposlenja kada se obično “nose kave“ često izostane.

  1. Odlikaši, sine, odlikaši!

Nakon isteka prvih mjesec dana objavljuju se rezultati kompetentnosti svakog zaposlenika, a priliku nastavka rada u Maloj Tvornici Radnika dobivaju samo oni najbolji.

BRODOSPLIT - Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka
TREĆA GRUPA ODABRANIH IZ MALE TVORNICE RADNIKA: Jakov Milišić, Sara Borković, Nikola Maslov, Monika Kelava, Vinko Miketek, Maja Marić, Mislav Ljubenkov i Vinko Marin

Stečene vještine polaznika:

• Ne ignoriraj – reagiraj!: Obučeni kadar sposoban da mijenja, unaprjeđuje i kreira dodanu vrijednost u poslovnom procesu.

• Ne filozofiraj – motiviraj!: Obučeni kadar orijentiran ka nametanju projektnog fokusa korištenjem edukacijskih i motivacijskih alata s ciljem postizanja maksimalnog učinka tima.

• Ne izučavaj – rješavaj!: Obučeni kadar usmjeren pretvaranju postojećih znanja u brza i učinkovita rješenja.

Saznajte kako se mladi magistar inženjer strojarstva bez radnog iskustva zaposlio u Brodosplitu. Pročitajte škversku priču Mislava Ljubenkova:

Mislav Ljubenkov - BRODOSPLIT Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka

Mladi projektant Jakov Milišić je odlučio prihvatiti izazov; dao je otkaz u tvrtki u kojoj je radio i ušao u projekt Mala Tvornica Radnika. Pročitajte više u njegovoj škverskoj priči:

Jakov Milišić - BRODOSPLIT Mala Tvornica Radnika - FOTO Škveranka

 

 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.