BRODOSPLIT: Stvorili smo preduvjete za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu bez potpora države

Brodosplit - FOTO Škveranka

“Restrukturiranje Brodosplita ide prema planu, a u malo više od 3 godine od privatizacije, u potpunosti ispunjavamo sve odredbe Ugovora, mjesečno dostavljamo sva potrebna izvješća, a dva puta godišnje i Europskoj komisiji kao krovnom kontrolnom tijelu. Nenamjenskih trošenja novca nema, a vlastiti doprinos se ostvaruje brže nego je bilo planirano, što je samo za pozdraviti i podržati.

Obrada čelika za Novogradnju 476 - Brodosplit - FOTO Škveranka

U Brodosplitu trenutno je zaposleno 2206 radnika. što je više nego je propisano Kupoprodajnim ugovorom. Brodosplit ima osiguranu punu zaposlenost do 2019. godine i stalno radi na osnaživanju novih komercijalnih projekata i to isključivo na poslovima čije su ponudbene kalkulacije pozitivne.

Brodosplit - Novogradnja 483 - Foto Škveranka

Kroz sve ovo vrijeme, više stotina nadzora, inspekcija i svih mogućih oblika provjera je prodefiliralo Brodosplitom po osnovama koje više ne možemo niti pobrojati. Pa tako i jutros su nas posjetili inspektori Ministarstva rada i zaustavili rad na tri sata, ali nisu pronašli niti jednu nepravilnost u radu tijekom inspekcije.

Processing of steel for the LNG-fuelled container ship/Brodosplit/PHOTO Skveranka

Podsjećamo da je naš Program restrukturiranja nastao još 2010. godine, a da se zbog tri godine duge privatizacije počeo provoditi tek 2013. te da je u međuvremenu došlo do niza promjena od tržišnih, financijskih, zakonskih te nekih Ugovornih uvjeta te da ga je potrebno doraditi, tj uskladiti s trenutnim pokazateljima.

Mose - Consorzio Venezia Nuova - Brodosplit - Skveranka, 13.5.2016 (2)

Možete li zamisliti kako je ispravnije raditi s gubitkom ako je negdje netko tako odobrio prije privatizacije odobrio, nego uspješno tako da se prilagođavate tržištu i situacijama koje vam se nameću, a da baš nije tako doslovno napisano, Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora splitsko brodogradilište izbjeglo je stečaj i sigurnu likvidaciju. Nakon tri godine provedbe, stvoreni su preduvjeti za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu bez potpora države. Ako je postojao bilo kakav uvjet za raskid Ugovora onda ga je imao DIV-brodogradnja d.o.o., tj Kupac dionica jer se država nije pridržavala svojih obveza iz istog Ugovora.

Mose - Consorzio Venezia Nuova - Brodosplit - FOTO Skveranka, 13.5.2016....

Sve to uz poznatu činjenicu da nisu sva hrvatska Brodogradilišta tretirana na isti način niti su krenuli u restrukturiranje s principijelno istih pozicija. Brodosplit je jedino hrvatsko Brodogradilište koje u restrukturiranju ne dobiva potpore za buduće gubitke, nego državni doprinos pokriva gubitke koji su posljedica prošlosti. Naš obvezni vlastiti doprinos u restrukturiranju je i nekoliko puta veći od ostalih.

Brodosplit - Novogradnja 483 - Foto Škveranka

U knjizi narudžbi samo u brodograđevnom dijelu prodaje aktivno je 16 novogradnji brodova te niz vanbrodograđevnih projekata. Sve ovo što radimo, a tiče se vanbrodograđevnih projekata poput ‘Vrata Venecije’ ili lučkih portalnih dizalica smjer je novog Brodosplita koji gradi svoju budućnost na profitabilnom, disperziranom i održivom poslovanju koje odolijeva svim izazovima na svjetskom brodograđevnom tržištu.”

The international YACHT & AVIATION AWARDS 2016

Razgovor s Matom Lukasom

Direktor sektora proizvodnje i pomoćnik Uprave za proizvodnju, projektiranje i nabavu Mate Lukas u razgovoru s Jadranom Marinkovićem za Radio Split

Zašto neki ljudi žele uništiti splitski škver?

Intervju, 19.5.2016. >>>> Brodosplit zapošljava 2206 radnika

2 thoughts on “BRODOSPLIT: Stvorili smo preduvjete za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu bez potpora države

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.