POSLOVNI DNEVNIK: Debeljak ‘bilda’ Brodosplitove tvrtke

Nakon što je novi vlasnik uplatio vlastitih 50 milijuna kuna, što je bila obveza iz privatizacijskog ugovora, usmjerio se na reinvestiranje dobiti.

Brodosplit/FOTO Škveranka
Brodosplit/FOTO Škveranka

Za velik broj tvrtki iz sastava Brodosplitove grupacije treći kvartal bio je i u znaku kapitalnog jačanja, koje je na kraju ljeta rezultiralo unošenjem u temeljni kapital dijela dobiti, kako one zadržane, tako i one ostvarene koja se po novome reinvestira.

Tako je u Brodosplitovoj Montaži reinvestirana dobit u iznosu od 1,6 milijuna kuna, čime je i porasla s 581.900 kuna na nešto više od 2,2 milijuna kuna. Na isti način je s kapitalnom injekcijom od 1,1 milijuna kuna osnažen i Brodosplit Čelik, čiji je temeljni kapital podignut na 1,5 milijuna kuna. U Brodosplit Holdingu provedeno je, čini se, najveće pretvaranje dijela dobiti u temeljni kapital: riječ je o iznosu od 5,2 milijuna kuna, kojim je on narastao na 5,7 mil. kuna.

Park limova/Brodosplit/FOTO Škveranka
Park limova/Brodosplit/FOTO Škveranka

Razlog samog procesa koji je već zahvatio polovicu ove slitske grupacije, sačinjene od ukupno 60-ak tvrtki i većinom osnovanih 2013., navodno leži u poslovnoj orijentaciji Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita i DIV grupe, da se, koliko je moguće, tvrtke jačaju iz dobiti ostvarene u poslovanju. Kako nam je to i službeno potvrđeno u Brodosplitu, ovdje nije riječ o obvezatnoj dokapitalizaciji koja je inače regulirana u kupoprodajnom ugovoru zaključenom s Vladom u veljači 2013.

Zavarivač/Brodosplit/FOTO Škveranka
Zavarivač/Brodosplit/FOTO Škveranka

Novi vlasnik škvera DIV tad se obvezao na vlastito ulaganje u iznosu od 50 mil. kuna, što uključuje i posljednju tranšu u ispunjenju kompletne obveze. Naime, DIV je u temeljni kapital Brodosplita uplatio u protekle dvije godine po 20 mil. kn, a ove godine i preostalih 10 milijuna kuna. Neovisno o tome, aktualni je val povećanja temeljnog kapitala u Brodosplitovim tvrtkama potaknut isključivo vlastitim odlukama. Za ‘bildanje’ su ključne odluke donesene na skupštinama trgovačkih društava mahom održanima u kolovozu, a pokazuje se da su u međuvremenu i provedene u registru Trgovačkog suda u Splitu.

No, iako je riječ o tipičnom potezu kojem pribjegavaju mnoge uspješne tvrtke koristeći za to predviđene zakonske modele, u konkretnom slučaju činjenica velikog broja članica sustava kojima se povećava temeljni kapital u rasponu od 20-ak tisuća kuna do višemilijunskih iznosa govori o poslovnoj politici cijelog sustava. Primjerice, Brosplitova Ljevaonica povećala je temeljni kapital za 37 tisuća, Automatizacija za 79,5 tisuća, Privremena energetika za 87 tisuća, a Strojna obrada za 107 tisuća kuna. I DIV Brodogradnja podigla je temeljni kapital iz sredstava društva s minimalnih 20 tisuća na gotovo 318 tisuća kuna.

Poslovni dnevnik

One thought on “POSLOVNI DNEVNIK: Debeljak ‘bilda’ Brodosplitove tvrtke

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.