Debeljak uz američkog partnera u Brodosplitu pokreće proizvodnju

Brodosplit pokreće proizvodnju!

Sva su odobrenja dobivena, ugovor je potpisan. Američki fond će pokriti potraživanja ruske VTB banke te osigurati novac za završavanje brodova i time omogućiti pokretanje proizvodnje, saznaje Večernji list.

Tomislav Debeljak pronašao je partnera, američki fond koji će ga financijski pratiti

– Američki fond koji želi ostati anoniman prepoznao je u nama pozitivnu priču i stabilnog partnera. Ja sam dao osobno jamstvo da bi fond isplatio potreban dio za deblokadu škvera prije dva mjeseca. Vratili smo dugove, ukupna blokada je bila oko 23 milijuna eura. Time su otklonjeni razlozi za raspravu o stečaju, a sada kad smo konačno dobili dopuštenje agencije OFAC iz SAD-a, regulatornih tijela u Ujedinjenom Kraljevstvu i njemačkog Bafina, transakcija se može provesti. Dozvolu smo dobili prošli tjedan, potpisali smo ugovor i sada se upisuju hipoteke na brodove i ostali administrativni koraci. Pitanje je trenutka kada ćemo moći nastaviti raditi! Jedva čekamo. Osjećam zahvalnost i poniznost jer smo preživjeli teško razdoblje i izišli iz njega jači i čvršći – kaže Tomislav Debeljak.

Ujedno, u petak je na Trgovačkom sudu u Zagrebu bilo glasanje za predstečajni plan DIV-a, na kojem je preliminarni rezultat glasanja pozitivan, a 11. svibnja znat će se rezultati.

– Nismo otpisali nijedan dug, a ovim planom smo ih “rastegnuli” na dulje vrijeme. DIV je bio jamac Brodosplitu za kredite pa je kolateralna žrtva. Dobijemo li od EK pokriće štete za ukrajinsku krizu, dugove ćemo vratiti brže – kaže Debeljak.

Koliko će novca Brodosplit dobiti od fonda, poslovna je tajna.

– S njima razgovaramo i o drugim ulaganjima, u vjetroparkove, cestogradnju itd. To je dugoročna suradnja – kaže Debeljak i pojašnjava da tvrtka Plovidba dobiva od američkog fonda kredit kojim će vratiti dugove škvera VTB banci i osigurati novac za dovršetak dviju novogradnji.

– Završetkom tih brodova automatski se isporukom vraća državno jamstvo. Nastavljamo raditi, u sljedećih godinu dana imamo posla u jednakom obujmu kao i prije – kaže Debeljak.

Što će biti s brodovima za MORH još je neizvjesno.

– Mi jedva čekamo da nam daju zeleno svjetlo i da počnemo raditi, po zakonu. Zbog ugovora o tajnosti ne mogu vam ništa reći – kaže Debeljak.

Debeljak ističe važnost korektnog odnosa prema radnicima

U Brodosplitu cijelo vrijeme radi više od 500 ljudi, taj broj će se povećati do 1000 radnika, a ostale će angažirati preko kooperanata. Bude li sve po Debeljakovu planu i budu li gradili veliki rezidencijski brod za koji su potpisali ugovor, posla će biti za 4-5 tisuća ljudi tri godine.

– Zaposlit ćemo samo najbolje, one koje zovemo “Super Mario”, i dati im najveće plaće u hrvatskoj brodogradnji. Osim toga, kako bi se vratilo povjerenje radnika u Brodosplit, svakom radniku omogućit ćemo da dobije kredit uz minimalnu zakonsku kamatu koja je sad 2%, što im je sigurnost za isplatu plaće. Ponosimo se i zbog demografskih mjera koje smo prvi uveli, još 2019., od kada je rođeno 364 djece, a imamo 89 trudnica – kaže Debeljak, koji ističe važnost korektnog odnosa prema radnicima.

Kriza ih koštala gotovo 200 milijuna eura

Ali, Brodosplit je pretrpio veliku štetu u posljednjih godinu i pol dana koliko ne radi punim kapacitetom.

– Naš je kapital bio 290 milijuna eura, a ovim udarcem pali smo ispod 100 milijuna eura, ukrajinska kriza koštala nas je gotovo 200 milijuna eura. Nadamo se da ćemo, sukladno smjernicama EK o ukrajinskoj krizi po kojima poduzeće kakvo je ušlo u ukrajinsku krizu mora neoštećeno izići, pokriti taj gubitak. Vjerovnicima bismo odmah vratili novac – govori Debeljak.

Stare dugove Brodosplita pokušat će riješiti dogovorom bez predstečaja. Debeljak tvrdi da mu se u posljednje vrijeme javljaju i banke voljne financirati daljnje poslovanje DIV grupe.

– Ipak su samo na naknadama i kamatama u posljednjih 10 godina na nama uprihodovale milijardu kuna. To je mogao i HBOR. Ali, ne zamjeram mu, stvarno su imali veliku volju, ali kod nas financiranje brodogradnje nije regulirano da se točno zna tko, kada i kako dobiva financiranje, kao što je u turizmu koji raste. Nikomu ništa ne zamjeram, ovaj slučaj napravio nas je jačima i profesionalnijima. Pokazali smo da smo otporni na najgore. No, ubuduće ćemo svakako biti puno oprezniji, a ne samo šljakati i uzdati se da će i država i partneri funkcionirati kao u ostalim uređenim brodograđevnim zemljama. Ako na svoju državu ne možemo računati, ugovarat ćemo brodove u partnerstvu s europskim brodogradilištima gdje je suport države simbioza. To bi bila šteta za Hrvatsku, ako znate koliko smo poreza i doprinosa u ovih 10 godina platili – kaže Debeljak i iznosi podatke da je DIV grupa radnicima isplatila 3,1 milijardu kuna neto, a državi za poreze i doprinose 2,6 milijardi kuna.

– Hrvatska brodogradnja je praktički copy-paste poljske brodogradnje gdje su privatna brodogradilišta također bila bez suradnje države, dok se državnim brodogradilištima i onima koja su u interesu države nelegalno pomagalo pa su na kraju ta brodogradilišta dobila zabranu bavljenja brodogradnjom idućih 10 godina. Mi ćemo se uvijek, kao što to radimo od početka, boriti za pozitivnu brodogradnju koju smo svih ovih godina dokazali – kaže Debeljak.

Piše: Slavica Vuković
Izdvojeno iz tiskanog izdanja Večernjeg lista

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.