Razgovor s Tomislavom Debeljakom nakon obustave stečaja nad splitskim škverom

Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, a o financiranju i radničkim plaćama, te dovršetku civilnih i ratnih brodova, u Dnevniku N1 televizije govorio je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak.

“Ispričavam se svim radnicima, i Brodosplita i DIV-a”, poručio je.

Vijest o deblokadi računa hrvatskog brodogradilišta Brodosplit stigla je 23. ožujka 2023. – dok su se samo sati brojali do ročišta o stečaju

Brodosplit je osigurao sredstava za redovno poslovanje, njegov račun je deblokiran – čime su nestali razlozi za pokretanje stečajnog postupka, a stoga je i otkazano ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24. ožujka 2023. godine, izvijestio je Jutarnji list u poslijepodnevnim satima tog dana.

“Nakon deblokade slijedi osiguranje financiranja projekata. Očekujem da će novac biti osiguran uskoro. Sve dozvole za zatvaranje transakcije prema VTB-u su osigurane i u tijeku je potpisivanje ugovora s renomiranim međunarodnim fondom.

Nakon što osiguramo sredstva slijedi dovršetak brodova i vraćanje radnika na posao.

Zajednička fotografija naših škveranki i škverana snimljena na dan 6. ožujka 2018. godine u Brodosplitu nakon uspješno završenog posla izgradnje brana za spas Venecije od utjecaja plime. Na fotografiji je dio radnika prve smjene.

U svemu ovome nam je žao što smo izgubili dva odlična projekta. Ipak, uz dovršetak postojećih projekata imamo potpisan ugovor s tvrtkom Storylines residential ships o gradnji rezidencijalnog broda. Brod će biti duljine 232,5 metara i imat će 547 privatnih rezidencija. Zvat će se MV Narrative. To bi u sljedeće četiri godine značilo veći broj zaposlenih nego je Brodosplit imao prije ove krize.

MV Narrative

Radimo i na dovršetku ophodnih brodova, a cijena na njihovoj isporuci mora biti korigirana.

Obalni ophodni brod Omiš je najsloženiji proizvod hrvatske vojne industrije, u koji je uložen ogroman trud i znanje hrvatskih brodograditelja.

Splitski škver je u ovih godinu dana prošao stres test, puno toga izdržao i postao jači.

Brodosplit se dokazao u brodograđevnom svijetu i pred njim su brojni zanimljivi projekti“, rekao je između ostalog Tomislav Debeljak u razgovoru za Jutarnji.

U Brodosplitu raste trojarbolni jedrenjak koji će energiju crpiti iz obnovljivih izvora

“Skidanje blokade Brodosplitovog računa tek je prvi korak u refinanciranju uz pomoć međunarodnog fonda. Fond će dati novac, a zauzvrat staviti hipoteku na najveći svjetski jedrenjak i ostale brodove u Brodosplitovoj floti. To će se desiti u sljedećih nekoliko dana nakon čega, odnosno paralelno s čim provest će se financiranje dva projekta, odnosno dovršetka dva broda koja se trenutno nalaze u Brodosplitu. Radi se o polarnom i duž obalnom kruzeru.”, istaknuo je Darko Pappo, član Uprave DIV Grupe u prilogu Dnevnika Nove TV.

Saznajte više

Početak rezanja aluminija za Novogradnju 493

FOTO/VIDEO U Brodarskom institutu Jadranbrod obavljena modelska ispitivanja višenamjenske EKO podmornice

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.