Brodosplit i Storylines potpisali ugovor o gradnji prvog na svijetu ekološki osviještenog stambenog broda

Privatni proizvođač stambenih brodova Storylines i hrvatsko brodogradilište Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog ekološki osviještenog stambenog broda na svijetu. Brod od 230 metra, nazvan MV Narrative, započeo je svoju inženjersku fazu, a vrijednost projekta procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara.

MV Narrative

Masivni brod imat će mjesta za 547 rezidencija, a tvrtke vjeruju da će biti prvi takve vrste pogonjen tekućim prirodnim plinom. Njegovo prvo putovanje uključuje stotine odredišta na šest kontinenata, a očekuje se da će zaustavljanja u lukama trajati između jednog i pet dana, prenosi Robb Report.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Predstavnici operatera kažu da će MV Narrative “pratiti Sunce”, što znači da će smjer njegovog putovanja određivati doba godine kada isplovljava.

MV Narrative

Storylines i Brodosplit također navode niz drugih značajki koje će odvojiti MV Narrative od običnih kruzera. Plutajuća zajednica imat će poštu, školu, knjižnicu, bolnicu, banku, pa čak i uredske prostore, ali to ne znači da se neće zabavljati na brodu.

Salon u marini

Brod će stanovnicima ponuditi 20 mjesta za blagovanje i bar, kao i brojne bazene. Marina na krmi uključuje pristup osobnim plovilima, kuglani, hidroponskoj vrtnoj farmi i fitness prostoru na otvorenom sa sportovima na reket, joga sunčalištem i stazom za trčanje. Wellness centar površine 10.000 četvornih metara također će biti smješten na brodu. Nakon završetka bit će najveći centar takve vrste na moru s teretanama, spa prostorima i vlastitom poliklinikom za pomlađivanje.

Marina na krmi

Brod će svoj otpad pretvarati u energiju kako bi smanjio ekološki otisak. Hidroponski vrt na solarni pogon također će pomoći u održavanju dostupnosti svježe hrane bez trošenja viška resursa. Oni će biti dostupni putem tržnice s nultim otpadom gdje će sve za prodaju biti ili kompostabilno ili se može reciklirati.

Rezidencije će se kretati od milijun do 8 milijuna dolara, s ograničenim brojem dostupnih 24-godišnjih najmova počevši od 647,000 dolara.

MV Narrative

MV Narrative zamisao je osnivača Storylinesa Shannon Lee-a i Alister Punton-a. Njihov je cilj “pružiti globalnim putnicima mogućnost da prožive svoju strast prema istraživanju, a da pritom zadrže posao, obitelj i kućni život”.

“Drago nam je što gradimo ovaj inovativni brod s tvrtkom Storylines”, rekao je u priopćenju Storylinesa Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. “Postoji mnogo novih zelenih tehnologija i brodskih sustava u kojima smo pioniri, što ovaj projekt čini vrlo uzbudljivim za nas.”

„Brod je ugovoren i u suradnji s vlasnikom rade se sve nužne tehničko komercijalne aktivnosti kako bi gradnja krenula u najkraćem realno mogućem roku. Brodosplit ima potencijala i nove ugovore, osiguranu budućnost sljedećih pet godina. Vjerujemo da ćemo uspješno okončati predstečajni postupak i nastaviti s brodograđevnom djelatnošću u Splitu“, izjavio je prvi čovjek Brodosplita za hrvatske medije.

Saznajte više:

U Hrvatskoj bi ove godine trebala početi gradnja 230-metarskog stambenog broda

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.