U Hrvatskoj bi ove godine trebala početi gradnja 230-metarskog stambenog broda

“Bilo nam je važno izgraditi brod u Europi i oduševljeni smo partnerstvom s hrvatskim brodogradilištem Brodosplit”, naglasio je suosnivač Storylinesa Shannon Lee.

Mark i Beth Hunter sanjali su da sa svoje dvije kćeri putuju oko svijeta na maloj jahti – ali njihovi snovi su postali veći kad su saznali da novi start-up iz Engleske gradi brod na kojem mogu kupiti stan. Umjesto brodića, odlučili su kupiti rezidenciju vrijednu 1,2 milijuna eura na novom tipu broda za krstarenje, piše Dave Monk za britanski Metro.

Obitelj će živjeti u kompleksu s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice na stambenom brodu s 18 paluba pod nazivom Narrative. Plutajući grad nudit će sve; od knjižnice s 10.000 knjiga do kina, vrtne farme, toplica, mikropivovare i medicinskog centra.

“Nekoć smo razmišljali o plovidbi oko svijeta sami pa smo išli na poduke i unajmili brodove, ali na kraju smo shvatili da se toliko vremena troši na održavanje, poslove i opskrbu da bismo imali samo jedan dan ili dva svaki tjedan za istraživanje. Također, puno vremena treba uložiti u čekanje na povoljne vremenske uvjete i cijelonoćna stražarenja tijekom dugih prijelaza oceana.

Imat ćemo dovoljno vremena za istraživanje i avanture jer se na brodu o svemu brinu – nećemo se morati baviti kupnjom, kuhanjem, čišćenjem ili pranjem rublja”,  kazala je 46-godišnjakinja Beth.

Dvije Bethine i Markove djevojčice moći će imati nastavu u “programu obrazovanja za mlade” na brodu.

Spavaća soba

U Hrvatskoj bi ove godine trebala početi gradnja broda koji će imati 547 rezidencija u rasponu od jedne do četiri spavaće sobe. Oni koštaju do 7,1 milijuna eura svaki za izravnu kupnju ili od cca 350 tisuća eura za najam na 12 ili 24 mjeseca

Storylines, tvrtka koja stoji iza broda, kaže da će imati 20 restorana i barova, tri bazena, umjetnički studio, kuglanu i prostor za vježbanje kućnih ljubimaca. Za ljubitelje fitnessa bit će na raspolaganju staza za trčanje, teretana, studio za jogu, golf simulatori i igralište.

Najinovativniji aspekt dizajna je paluba marine na razini vode gdje će putnici moći koristiti jet ski ili kajake, ili jednostavno zaroniti u more kada je brod usidren.

“Bit će to najluksuzniji stambeni brod koji građanima svijeta omogućuje da žive zdravim i aktivnim životom slobode i avanture, a da pritom zadrže svoj radni i obiteljski život. Onaj u kojem mogu uživati ​​u jedinstvenim, nezaboravnim iskustvima koja im mijenjaju život dok putuju svijetom iz udobnosti doma.”

Očekuje se da će Narrative oploviti svijet svakih 1000 dana, zaustavljajući se na nekoliko noći u većini luka. Stanovnici će moći dolaziti i odlaziti kako žele, pozvati prijatelje na brod da ostanu ili iznajmljivati svoje stanove kada nisu na moru.

Dnevni boravak

“Nadamo se da će naša obitelj i prijatelji ploviti s nama. Bit ćemo na brodu 13 tjedana odjednom, tako da je plan da ljudi dođu u posjet na nekoliko tjedana tu i tamo. Također ćemo steći nove prijatelje u našoj novoj zajednici, naravno.

Brod će imati internet, tako da ćemo i dalje moći redovito biti u kontaktu sa svima uz video pozive s egzotičnih destinacija.

Blagovaonica

Naš plan je iznajmiti našu rezidenciju kada smo u kući za odmor, što znači da će hipoteka biti uglavnom pokrivena.
Iznajmljivanjem naše plutajuće kuće na šest mjeseci godišnje, naše godišnje naknade na brodu također će biti plaćene u cijelosti”, rekla je Beth.

Imat će svoje studije, svoja računala, svoje hobije, svoje prijatelje na brodu i, naravno, imat će cijeli svijet za istraživanje.

Prostor na etaži iznad blagovaonice

Brod je u fazi projektiranja i inženjeringa

Mnogi promatrači unutar tradicionalne industrije krstarenja skeptični su hoće li svi planirani stambeni brodovi biti izgrađeni, ali Storylines kaže da je Narrative, koji će raditi na čišćem ukapljenom prirodnom plinu, u fazi projektiranja i inženjeringa i da bi prvi čelik trebao biti izrezan kasnije ove godine u brodogradilištu Brodosplit.

“Radujemo se što ćemo isploviti s nevjerojatnom zajednicom avanturista. Oni moraju otkriti cijeli svijet i mi smo oduševljeni što im možemo omogućiti da ostvare svoje cjeloživotne snove da budu građani svijeta.

Uzbuđeni smo što radimo zajedno s hrvatskim brodogradilištem Brodosplit u Splitu na našem prvom privatnom rezidencijalnom brodu koji će biti nazvan MV Narrative.

Bilo nam je važno izgraditi brod u Europi i oduševljeni smo partnerstvom s Brodosplitom na projektu”, naglasio je suosnivač Storylinesa Shannon Lee.

Izvor: metro.co.uk

 

MV Narrative

Brodosplit bi trebao graditi luksuzni stambeni brod 230 metara dug i 30 metara širok

Prisjetimo se da je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak početkom ožujka u razgovoru za Lider najavio skorašnje potpisivanje ugovora za prvi takav brod

“Koncem 2021. godine ugovorili smo gradnju luksuznog broda vrijednosti preko sto milijuna eura, a osobito smo ponosni na očekivani skori početak gradnje mega-jahte, daleko veće po vrijednosti. U 2022. godini očekuje nas isporuka još jednog broda za krstarenje polarnim područjima, drugog u nizu za istog brodovlasnika, a nadamo se tada i objavi polaganje kobilice i za treći brod u seriji.

Trend u industriji krstarenja snažno se okreće prema manjim i srednjim brodovima luksuznog nivoa opremanja što dodatno ojačava našu poziciju s obzirom na prepoznatljivost Brodosplita u tom segmentu kao i velikim rezidencijalnim brodovima gdje kabine postaju stambene jedinice i prodaju se kao oblik trajnog vlasništva. Evo mogu najaviti i skorašnje potpisivanje ugovora za prvi takav brod, vrijednosti preko pola milijarde eura“, rekao je.

“Naravno, ključni su preduvjeti realizacije tih projekata, a time postizanja i pune najmanje petogodišnje zaposlenosti brodogradilišta, osiguranje financiranja gradnji na kojem se upravo intenzivno radi, kao i investicije u infrastrukturu poput prilagodbe, ali i gradnje novih hala za mega-jahte te nabave mostne dizalice nosivosti barem 650 tona”, poručio je prvi čovjek hrvatskog brodogradilišta Brodosplit Tomislav Debeljak.

Brodosplit uskoro potpisuje ugovor za prvi rezidencijalni brod vrijedan više od pola milijarde eura

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.