Predsjednik RH u Brodosplitu: Jako mi je drago da brodogradilište opstaje!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Brodograđevnu industriju Split 13. studenog 2020. godine. Pridružili su mu se načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli

Uvažene goste su dočekali Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i Tomislav Čorak, član Uprave. Šetnjom kroz pogone predsjednika su upoznali s trenutnim poslovima i projektima koji su u tijeku, a posebno s nastavkom izgradnje obalnih ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

“Dojmovi su dobri zato što brodogradilište radi. Prošlo je kroz restrukturiranje, tu je država imala određenu ulogu i to je završilo prije dosta godina. Počeli su raditi i profitni su. Drago mi je da je u dijelu tog programa i nešto što je na natječaju naručila hrvatska Vlada od njih, a to su brodovi za obalnu stražu od kojih je jedan već isplovio, to je Omiš. Dva se trenutno grade, tako da bi jedan trebao biti gotov krajem 2021. godine, drugi nakon toga i onda još dva svakih šest mjeseci”, rekao je predsjednik novinarima izrazivši zadovoljstvo što je to posao koji je zaključen 2015. godine.

“Bio sam tu na polaganju kobilice za prvi brod, za Omiš, koji sada plovi. Tako da ipak imamo neki kontinuitet kao država, kao vlast i kao vlada, a možda bude prostora i za međunarodna tržišta”, poručio je.

“Brodosplit je već do sada premašilo očekivanja koja su bila pesimistična, pa čak i zlobna. Jako mi je drago da ovo opstaje. Neće nažalost svi, ali imamo nekoliko brodogradilišta u Hrvatskoj. Ovdje danas radi nešto manje ljudi nego prije deset godina, ali svi rade. Ovo je sada bolje organizirani proizvodni proces”, odgovorio je predsjednik Milanović na upit novinara da komentira sumnje koje su postojale kada je DIV grupa preuzimala škver.

“Potrebno je biti agresivan i prisutan. Postoji čitav niz država koje imaju potrebe za ovakvim proizvodima i koje imaju potrebu za nabavku ovakvih brodova. Prostor postoji, to su jako kvalitetni proizvodi i povoljniji su od nekih koje su neke države na Mediteranu kupovale na sjeveru Europe”, zaključio je.

“Zahvaljujem predsjedniku Republike Hrvatske što podržava hrvatsku industriju i što je promovira u inozemstvu. Brod je najkompleksniji proizvod kojega Hrvatska industrija može proizvesti. Brodovi koje radimo za izvoz sadrže 70 posto domaće komponente. A od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45% iznosa se vraća odmah ili u kratkom roku u državni proračun.

Uz zahvalu predsjedniku na podršci, zahvaljujemo i Vladi republike Hrvatske koja je i u ovoj COVID krizi našla načina za nastavak financiranja izgradnje ova preostala četiri obalna ophodna broda. To nam je vrlo važno jer na njima trenutno radi preko 400 radnika”, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

U obilasku proizvodnih pogona, predsjednika se osobito dojmio 128 metara dug brod za polarna istraživanja Ultramarine koji je u fazi završnog opremanja, a ugovoren je s tvrtkom Quark Expeditions, iz Seattlea u SAD-u, koja djeluje u sastavu Travelopia grupacije.

Novogradnja Brodosplit 487 “Ultramarine”

 

Pogledajte galeriju iz Brodosplita:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.