Porinuće Novogradnje 484, simbola restrukturiranja splitskog brodogradilišta

Škverani iz Brodosplita 9. lipnja 2018. godine porinuli su u more Novogradnju 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji grade za krajnjeg kupca, nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

Na porinuću su prisustvovali brojni predstavnici naručitelja, partneri u gradnji i financiranju, škverani i prijatelji, a posebna gošća i kuma novogradnje Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično porinula brod u more.

Posebna gošća i kuma novogradnje Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split, u pratnji predsjednika Uprave Brodosplita i vlasnika tvrtke Oceanwide Expeditions, zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično porinula brod u more.

– Ovaj brod je simbol restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer se gradi s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja gdje je gotovo 80-85% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. Po mnogo čemu će ovaj brod biti poseban i prepoznat kao trajna vrijednost za splitski Škver i hrvatsku brodogradnju, istaknuo je.

Brod se gradi prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.

– Vrlo sam zadovoljan kvalitetom broda, koji je već prilično opremljen, s ugrađenim pogonom i brojnom opremom za smještaj putnika i posade. Naš tim ima odličnu suradnju s brodogradilištem, a brod će prve putnike za polarna područja primiti u lipnju iduće godine, rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi putnički brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju splitskog brodogradilišta visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

 

Pogledajte galeriju fotografija iz splitskog brodogradilišta 9. lipnja 2018. godine

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.