Brodosplit: Naši rezultati pokazuju da smo uspješno obavili posao restrukturiranja

Utjecajem raznih interesnih skupina često se kroz javni prostor Brodosplit i situacija u istom prikazuje netočno, pristrano i neargumentirano.

Darko Pappo, član Uprave DIV grupe u razgovoru za LIDER

U kojoj ste mjeri zadovoljni rezultatima restrukturiranja i koliko se isplatilo preuzimanje Brodosplita?

“Nakon vrlo složenog procesa restrukturiranja, pod iznimno teškim okolnostima i uvjetima naši rezultati pokazuju da smo uspješno obavili posao restrukturiranja. Očuvali smo Brodosplit kao brodograđevnu instituciju, radna mjesta, znanje, te pokazali da škver može poslovati pozitivno bez uključenih državnih potpora u prihode.

Bili bi još zadovoljniji, a uspjeh još i veći da nas je država, koja je partner u restrukturiranju, pratila kako je bilo ugovoreno, poštujući svoje obveze kako su i predviđene. Isto tako uspjeh bi zasigurno bio i veći da je vjera u nas bila sukladno našim rezultatima, da se kroz javni prostor nije često Brodosplit i situacija u istom prikazivala netočno, pristrano i neargumentirano.

Na nacrtima sto godina starog jedrenjaka France II, škverani u Brodosplitu grade novi, najveći brod s križnim jedrima na svijetu. Bit će luksuzno uređen, s najmodernijom tehnologijom spojenom sa tradicionalnim štihom i atmosferom koja podsjeća na stare jedrenjake.

Kupci brodova koji ulažu desetke i stotine milijuna eura u svoju investiciju koja se gradi nekoliko godina sigurno žele graditelja koji je stabilan, pouzdan i kojem vjeruju na duge staze, a kroz taj javni prostor razne interesne skupine nastojale su ih (ponekad i uspjele) pokolebati.

Što se tiče isplativosti, pokazali smo da znamo i možemo bez subvencija, zato se restrukturiranje i obavilo da bi brodogradilišta poslovala bez njih. Promijenili smo potpuno tržišni segment na kojemu konkuriramo. Prestali smo graditi brodove na kojima su se ostvarivali milijunski gubici i počeli graditi one brodove i projekte na kojima ostvarujemo profit. Zato očekujemo jak i čvrsti stav države da nas prati i osigura mehanizam za financijsko praćenje izgradnje velikih brodova, kako i druge države Europske unije prate svoja velika brodogradilišta.”

Novogradnja Brodosplit 484 u izgradnji na navozu br. 2
Konstrukcija broda iznimno je zahtjevna jer omogućava sigurnu plovidbu duboko u hladnim morima kroz jednogodišnje sante leda debljine do 1,5 metara.

Planirate li i bez državnih subvencija nastaviti istim smjerom ili možda odustati od brodogradnje?

“Brodogradnja je temeljna djelatnost Brodosplita i naša namjera je graditi velike, složene brodove, naročito u području putničkih, brodove za krstarenja, luksuzne jahte, specijalne brodove. Za to smo se osposobili i u restrukturiranju napravili sve potrebne predradnje.

Razvoj Brodosplita: Počeli s projektom izgradnje dva suha doka

Da bi s time nastavili potrebna je podrška države i državne izvozne i razvojne banke (HBOR-a), dakle ne subvencije, već mehanizam za financijsko praćenje izgradnje velikih brodova, uz pomoć kojih ćemo se zaduživati prema komercijalnim uvjetima. Jamstva do 80% pokrića, gdje Društvo osigurava 20% nisu potpore niti subvencije. To je podrška industrijskog grani (brodogradnji) od velikog značaja, jer ne postoji drugi način realizacije ugovora o gradnji brodova velikih vrijednosti.”

Razmišljate li o smanjenju obima brodogradnje i diversifikaciji poslovanja u drugim smjerovima? Zašto?

“DIV grupa upravlja svojim poduzećima na način da posluju s profitom, a kroz svoju povijest samo u zadnjih 20 godina smo povećali broj zaposlenih za 175 puta (od 20 na 3500). Dakle samo kroz te pokazatelje možete sagledati naš trajni smjer. Brodosplit smo kupili da bi gradili brodove i to one isplative, ali ako bi to državi bilo nepotrebno, odnosno ne želi sudjelovati poput svih drugih država EU gdje je to neophodno u Ugovorima o gradnji brodova, onda ćemo se prilagoditi tržištu i graditi samo ono što možemo sami financijski pratiti, a da je u našoj djelatnosti.”

Država ima dopustiva rješenja

Izdvojeno iz LIDERA 15.3.2018

Je li Brodosplit zainteresiran za ideju integracije nekoliko brodogradilišta odnosno povezivanja sa svrhom zajedničkog nastupa na tržištu i veće konkurentnosti? Je li učinjeno nešto konkretno u smislu realizacije te ideje?

“Iskreno, ta ideja koja se u zadnje vrijeme pojavila, i to sada kada treba podvući crtu i objaviti kako je tko izvršio obaveze u restrukturiranju-vrlo je čudna. Nadam se da se u njoj ne krije neka loša namjera, iako primjećujemo i medijske napore koja neistinito pokušavaju prikazati da smo svi jednako loše obavili restrukturiranje, a to nije točno. Ne želimo se baviti s drugima, ali moramo istaknuti da smo mi u Brodosplitu izvršili sve svoje preuzete obaveze i osposobili poduzeće da može profitabilno poslovati bez državnih subvencija.

Crvenim ružama za 238 škveranki u splitskom brodogradilištu tradicionalno je obilježen Međunarodni dan žena 🌹

Velika brodograđevna poduzeća su privatizirana i imaju svoje vlasnike i uprave. Svatko za sebe zna i radi što misli da je potrebno i na način koji smatra najboljim. Mi smo zainteresirani da hrvatska velika brodogradnja bude jaka, konkurentna, profitabilna i na tom smo putu od prvog dana.

A ako postoje komercijalni razlozi da bi neki veliki posao zajednički odradili, o tome možemo razgovarati i za to smo zainteresirani – ali ne za uravnilovku u bilo kojem pogledu.”


“Želimo svu sreću Uljanik grupi i ostaloj hrvatskoj brodogradnji jer znamo da ona može i mora biti pozitivna kao i mi u Brodosplitu.” ~ Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe

Zajednička fotografija naših škveranki i škverana snimljena na dan 6. ožujka 2018. godine u Brodosplitu nakon uspješno završenog posla izgradnje brana za spas Venecije od utjecaja plime.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.