Hrvatski mornari na obuci u Brodosplitu

U sklopu višegodišnje suradnje HVU “Dr. Franjo Tuđman” – Središta za obuku HRM-a u Splitu i Brodograđevne industrije Split, mornari, dočasnici i časnici Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, polaznici specijalističke završne obuke sudjelovali su 14. lipnja 2017. godine na predavanju i pokaznoj vježbi gašenja požara koje je za njih pripremila PVPG “Brodosplit”.

Taktika gašenja požara vodom

U teoretskom dijelu polaznicima su predstavljeni osnovni principi gorenja i gašenja, razvoja požara, sredstva i oprema za gašenje te osnovni postupci sigurnosti i kretanja kod požara zatvorenih prostora.

Demonstracija rada vatrogasne postrojbe i postupanja kod razvoja požara u zatvorenim prostorima prilikom njegova gašenja.

Sudionici su imali priliku osjetiti stvarni požar i utjecaj požara, visoke temperature i dima na ljude.

Polaznicima je prezentirano i praktično rukovanje te postupci kod rada s više vrsta mlaznica za gašenje zračnom pjenom.

Mladi mornari su u Brodosplitu uvježbali i spašavanja unesrećenih iz zatvorenih uskih brodskih prostora.

Praktični dio nastave škverski vatrogasci završili su na simulatoru plamenih udara.

Posebnu pozornost polaznici su obratili na pokaznu vježbu gašenja požara u zatvorenom prostoru, bez dotoka svježeg zraka (back draft) i uz dotok svježeg zraka (flash over).

Kapetan korvete Tino Sumić izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu Upravi splitskog brodogradilišta te je čestitao Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Brodosplit na vrlo kvalitetnoj i profesionalnoj provedbi još jedne protupožarne vježbe.

One thought on “Hrvatski mornari na obuci u Brodosplitu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.