BRODOSPLIT u restrukturiranju – Knjiga narudžbi

 

U ovom trenutku Brodosplit u knjizi narudžbi ima 17 brodova do 2019. godine.

flyingclipper

Autor 3D vizualizacija/Ivo Škoko/Brodosplit
BRODOSPLIT je krenuo s izgradnjom ekološki pogonjenih kontejnerskih brodova s dvotaktnim LNG „dual fuel“ motorima koje će izrađivati u Brodosplit-Tvornici dizel motora, prema licenci MAN-a.
 • Ugovorili smo gradnju 4 kontejnerska broda za svoju flotu, koji su trenutno jedini brodovi koji su pozitivni za gradnju i plovidbu, u ukupnom broju sati rada Škverana od preko 2 milijuna sati. Rezanje limova počinje u 11. mjesecu. Moram napomenuti da smo s tim brodovima postali prvo brodogradilište koje je krenulo raditi 2-taktni MAN LNG DF ekološki kontejnerski brod te nas MAN konstantno pohvaljuje. Time smo ušli u povijest, kao što ćemo ući i s najvećim jedrenjakom na svijetu i Vratima Venecije.
 • Ugovorili smo i odradili sekcije za Fincantieri i upravo gradimo još dva takva „slatka“ projekta. Slatki su iz razloga jer nemamo rizika u nabavnoj cijeni materijala, kao niti tečajnih razlika, već prodajemo samo svoje umijeće, te uz to imamo trenutno ugovorenih još nekoliko istih projekata.
 • Odradili smo mnoge čelične konstrukcije tipa most za Dravu, najveći generator toplog zraka na svijetu, velike poklopce silosa, silose, itd.
 • Posebno spominjem i izgradnju lučkih portalnih dizalica na kojima smo uhodali veoma visoke standarde kvalitete i tehnologija te pozitivno odradili sve te projekte. Moram napomenuti da imamo još 5 dizalica u narudžbi tijekom 2015. i 2016. godine.
 • Ugovorili smo i razvili pet modernih i optimiranih jedrenjaka dužine 62 metra za našu plovidbu te za prvi brod postavili kobilicu. Navedeni bi brodovi bili „hrvatski san“, tj. radili bi ga prvenstveno za hrvatsko tržište, a koji bi zamijenio dosta trenutnih turističkih brodova i bio bi namijenjen kupcima u HR koji bi za njega dobili kredit od 80% i s tim bi brodom van sezone mogli ploviti po ostalim destinacijama svijeta. Mi bi im osiguravali kredit u banci, imali servis za održavanje brodova, servis za turističku ponudu sa najvećim tour-operaterima svijeta i sve ostale potrebne stvari i to bez zarade, samo da navedenim projektom osnažimo domaću turističku ponudu i u zimskim mjesecima da brodovi mogu izaći van Hrvatske i tako od njih napravimo izvoz. Navedeni brodovi bi popunjavali sve buduće proizvodne rupe u Škveru.

Obrada celika za Novogradnju 525 - Brodosplit - FOTO Skveranka (10)

 • Srušili smo 4. navoz, uređujemo novu garderobu, investirali smo u informatiku, uvjete rada, nove transportere do 600 tona nosivosti, moderne uređaje za specijalna zavarivanja, predgrijavanja, uložili u logistiku skladišta, povećali postrojenja za bojanje te upravo kupujemo baržu i remorker.
 • Kupili smo i potpuno obnovili brod Monet, koji nam je bio brod na kojem smo „vježbali“ uređenja interijera te ga potpuno obnovili i reparirali.
 • Ugovorili smo i gradimo radni brod za Plovput, te će isti brod biti financijski pozitivan.

Skveranka - Knjiga narudzbi

 • Trenutno ugovaramo jedan posao koji će Škveru donijeti novih, oko 5 milijuna sati pozitivnih poslova, i to bez rizika gubitaka, tj. bit će sigurno pozitivan, i u 2022 godini.
 • Do sada smo izgradili desetak manjih putničkih trupova za „Kriljane“ te ih trenutno imamo ugovorenih još 5.
 • Izgradili smo luksuznu jahtu, koja u 9. mjesecu nakon Monaco Yacht Showa ide u čarteriranje, te kroz neko vrijeme u prodaju. Moram napomenuti da je profitabilnost ovog projekta ogromna.
 • Izradili smo design nove putničke jahte za egzotična ekspedicijska putovanja, a koja bi bila još profitabilnija od prve jahte. Primala bi 36 putnika u luksuznim apartmanima i sadržajima, s helikopterom i podmornicom i plovila bi i do Arktika i Antarktika.
 • Uz to razvijamo najveći vjetropark u Bosini i Hercegovini, koji bi se trebao početi graditi sljedeće godine.
 • Napravili smo projekt gradnje ekološke tri-generacijske LNG elektrane i energane u Splitu, za koji smo predali zahtjev za izdavanjem dozvola za gradnju.
 • Razvijamo nove patente i proizvode u brodogradnji koji će biti podosta financijski pozitivni.
 • Uređujemo željeznički kolosijek, plato za offshore objekte, očistili smo i uredili Škver. Iskorištavamo vrijeme kada su navozi prazni da obojimo i uredimo dizalice za sljedeće novogradnje.
 • Uređujemo prvi navoz da prima veće nosivosti.
 • Uvodimo novi informacijski sustav za financijsko vođenje, novi CAD CAM sustav, novi sustav menadžiranja projektima i još dosta toga.
 • Optimirali smo i poboljšali; potrošnju vode, struje, telefona, kompjuterske mreže i ostalog.
 • Izašli smo na sajmove, uredili moderni štand i na desetke raznih brošura i kataloga.Brodosplit - Jumbo Kinetic - FOTO Skveranka 22.12.2014.
 • Na kraju ću reći možda najveće dosadašnje dostignuće Škvera; uspjeli smo završiti i izgraditi najveći i najsofisticiraniji brod u povijesti hrvatske brodogradnje i to dva najveća heavy liftera, koji su imali nevjerojatno uske tolerancije izrade, visoke standarde automatizacije, specijalne opreme, tehnologije građenja i još puno toga novoga i modernog.
Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak
Iz teksta: 
Tomislav Debeljak radnicima Brodosplita - Škveranka, 22. svibnja 2015.
BRODOSPLIT 14.4.2016. - FOTO Škveranka
BRODOSPLIT 14.4.2016. – FOTO Škveranka

PROČITAJTE VIŠE

BRODOSPLIT GRUPA jača iz dobiti ostvarene u poslovanju Continue reading

FOTO Škveranka
* POSLOVNI DNEVNIK: Debeljak ‘bilda’ Brodosplitove tvrtke

_____________________________________________

2 thoughts on “BRODOSPLIT u restrukturiranju – Knjiga narudžbi

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.