Amerikanci spašavaju splitsku brodogradnju za koju hrvatska Vlada ne vidi interes?

Zašto je Ministarstvo financija platilo 32 milijuna € VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju Novogradnje 485 – polarnog kruzera, a Brodosplitu nije odobrilo 10 milijuna € da se taj isti brod završi, i da se jamstvo uopće ne naplati?

“U proteklim smo godinama, kako bi bili u korak s konkurencijom i činjenicom da druge države imaju strukturirana financiranja na razini države, bili primorani ulagati vlastita sredstva u projekte što je, s obzirom na veličinu samih projekata izuzetno iscrpljujuće za samo brodogradilište. Kroz godine smo u više projekata uložili vlastitih preko 150 milijuna €. I to nas je uz pandemiju korona virusa i višu silu zbog blokade kredita VTB-a financijski potpuno iscrpilo.

Očekivali smo isporuku još jednog broda za krstarenje polarnim područjima, drugog u nizu za istog brodovlasnika, a nadali se tada i objavi polaganja kobilice i za treći brod u seriji. Stoga je gotovo nevjerojatna činjenica da je Ministarstvo financija platilo 32 milijuna € VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju Novogradnje 485 – polarnog kruzera, a nije nam odobrilo 10 milijuna € da se taj isti brod završi, i da se jamstvo uopće ne naplati.

Poziciju jednog od vodećih izvoznika u Republici Hrvatskoj učvrstili bi s dugoročnim izvozom vojnog programa, s isporukom obalnih ophodnih brodova, čiju izgradnju od početka sami financiramo i uložili smo znatno više nego je ugovoreno, vjerujući najavama naručitelja da će regulirati korekcije u cijeni koje su se zbog pandemije Covida-19 dogodile na svjetskom tržištu.

Nakon odobrenja Programa restrukturiranja od strane Europske komisije, potom ispunjenja uvjeta za nastavak rada i posla u Brodosplitu, i konačno uspješno završenog restrukturiranja, ostvaren je povijesni rezultat, vrijedan svake pažnje da se iz redovnog poslovanja ostvaruje dobit. Od 2016. u koju nisu uračunate državne potpore, i sve godine do danas Brodosplit posluje s dobiti.

Strategija za Brodosplit je od početka bila gradnja samo onih brodova i ostalih projekata na kojima se ostvaruje dobitak. Nismo pristajali na pritiske da potpisujemo nove ugovore za gradnju brodova samo zato da knjiga bude punija radi takozvanih naturalnih pokazatelja, i nismo se dali pokolebati u tome.

Cijelo to vrijeme u Društvu radi preko 2500 zaposlenih. Samo projekt „Vrata Venecije“ koji u početku nitko ozbiljno, izvan sustava nije razumio, donio je preko 73 milijuna eura prihoda, u čemu je čak 70 posto dodane vrijednosti. Od početka restrukturiranja Brodosplitovi kapital i rezerve povećani su preko tri puta, odnosno na 920 milijuna kuna.

Ne odustajemo od brodogradnje. Gašenje brodogradnje u Splitu nije nam opcija jer smo dokazali da možemo profitabilno i kvalitetno graditi najmodernije brodove visoke dodane vrijednosti te ćemo se i dalje boriti za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj.

Nakon više sile zbog uvedenih sankcija i nemogućnosti daljnjeg financiranja, radimo na refinanciranju i normalizaciji te nam je plan za 2023. godinu krenuti gdje smo stali kad su počele sankcije i financiranja gradnji preko noći ukinuta”, poručuju iz hrvatskog brodogradilišta Brodosplit.

Izdvojeno iz tiskanog izdanja 24express, 3.2.2023.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.