FOTO/VIDEO U Brodarskom institutu Jadranbrod obavljena modelska ispitivanja višenamjenske EKO podmornice

Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) napreduje u razvoju električne višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice

U bazenima Brodarskog instituta – Jadranbrod u Zagrebu proteklih dana obavljena su modelska ispitivanja podmornice, čime se dodatno revitalizira i rad ove značajne znanstvene institucije

Ispitivanja su obavljena pod nadzorom partnera na projektu, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., ujedno i tvrtke koja je projektirala podmornicu, te uz prisustvo akademskog projektnog partnera Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.

Model podmornice

Istraživanje i razvoj

Cilj ovog projekta je istražiti i razviti višenamjensku turističku i istraživačku podmornicu na električni pogon za smještaj do 50 osoba, operativne dubine ronjenja do 50 metara.

Namjena projekta je istražiti i razviti funkcionalni inovativni proizvod, višenamjensku podmornicu, plasman i komercijalizacija tog proizvoda na svjetskom tržištu sa svrhom jačanja tržišne pozicije Brodogradilišta specijalnih objekata zasnovane na tehnologiji gradnje podmornica, te obnova davno stečenog znanja projektiranja i gradnje podmornica koje se izgubilo u zadnjih 25 godina.

Složenost ovog projekta očituje se kroz niz zahtjeva koje će biti potrebno zadovoljiti kako bi se osigurao uspjeh. Radi se prije svega o sigurnosnim standardima za putnike i posadu koju su izuzetno visoki za ovu vrstu plovila s obzirom da je podmornica plovni objekt za kretanje u potpuno zaronjenom stanju. Druga, jednako važna komponenta ovog projekta je dizajn vanjskog izgleda podmornice i unutarnjeg uređenja koji mora plijeniti svojom inovativnošću i prepoznatljivošću kako bi se dobila dodana vrijednost podmornice kao turističkog prijevoznog sredstva te ostvarila priželjkivana komercijalizacija proizvoda na vanjskom tržištu.

Jedna od inovacija jest stapanje dvije osnovne funkcije podmornice, a to je funkcija turističkog obilaska i razgledavanja podmorja s istraživačkim zadaćama, te mogućnost da se jednostavnim izmjenama podmornica prenamijeni iz turističke u istraživačku ili obratno.

Podmornica će se moći jednostavno prilagoditi potrebama arheoloških, geoloških te mareoloških i bioloških istraživanja s namjenom znanstvenog i primijenjenog istraživanja podmorja, i to za veće grupe istraživača. Istraživačke aktivnosti podmornice, ovisno o potrebi, mogu se provoditi bilo kao obzervacijske ili u svrhu prikupljanja podataka i uzoraka koristeći ugrađene uređaje i senzore.

Ovim projektom splitski BSO odgovara na potrebu svjetskog tržišta za podmornicama koje u isto vrijeme mogu služiti turistima i istraživačima, pritom koristeći električnu propulziju prvenstveno zbog očuvanja okoliša i održivog razvoja.

Inovativnim proizvodom planiraju se obuhvatiti slijedeće funkcije:

• Razgledavanje podmorja u turističke svrhe,
• Pružanje mogućnosti istraživanja podmorja svim osobama,
• Rješenje unutarnjeg prostora kao prostora interaktivne komunikacije osoba unutar objekta s vanjskim prostorom,
• Pružanje mogućnosti proširenja turističke ponude s jedinstvenim multifunkcionalnim objektom.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nositelj projekta je BRODOGRADILIŠTE SPECIJALNIH OBJEKATA d.o.o., a od ostalih partnera na projektu sudjeluju; Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT dioničko društvo, DIV GRUPA d.o.o. i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Rad na projektu je započeo u srpnju 2020. godine, a sufinanciran je sredstvima u sklopu poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II iz EU fondova.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.