Tomislav Debeljak: Imamo nove ugovore i planove koji bude optimizam

Obećavajuća budućnost splitske brodogradnje

“Prije desetak dana ugovorili smo gradnju specifične, jedinstvene velike jahte koja će kao i neki naši drugi brodovi biti među najboljima, tj. trenutačno najbolja takve vrste u svijetu.

Ugovorili smo također gradnju novog polarnog kruzera, čije je ugovaranje bilo spremno neposredno prije izbijanja pandemije koja ga je odgodila, a što smo sad uspjeli, i to prema današnjim novim cijenama materijala i opreme.

Dogovorili smo isporuku serije od deset „platformi“ (tzv. kitova) vojnih brodova za stranog kupca, kao i dodatnih pet ophodnih brodova, također za izvoz.

Samo ta tri projekta teška su oko 350 milijuna eura.

Također smo u postupku ugovaranja off-shore čeličnih konstrukcija ukupne težine od oko osam tisuća tona (poput posla za Vrata Venecije), i još dvije jahte.

Imamo dogovor da nakon gradnje Novogradnje 485 gradimo još 1+1 polarni zeleni (energy-saving) kruzer za jednog od starih kupaca.

Sve novo što razvijamo činimo sami ili uz korištenje sredstava iz fondova EU.

Pripremamo se i za početak radova na projektu gradnje novog mosta Širina u Solinu, u koji je uključena cijela DIV grupa, naravno, i Brodosplit sa svojim iznimnim potencijalom gradnje čeličnih konstrukcija (mostova).

Uz aktualne projekte financiramo niz razvojno-istraživačkih projekata koji će nam zahvaljujući svojoj komercijalnoj primjeni omogućiti znatnu konkurentsku prednost na tržištu.

Ulažemo u gradnju najveće solarne elektrane na lokacijama u Kninu i Brodosplitu ukupne snage od 15 MW uz korištenje sredstava iz fondova EU, s tim da će projekt biti isplativ u roku od dvije godine.

Uz upotrebu sredstava koje sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ od 50-ak posto, razvijamo inovativne projekte jedrenjaka s nultom emisijom (zero emission), besposadnog broda za specijalne zadatke spašavanja, gašenja požara i sličnih opasnih zadataka na moru i s mora, te projekt turističke podmornice s prozirnim trupom, s kapacitetom od 48 ljudi i 60 metara dubine.” – naglasio je prvi čovjek brodogradilišta Brodosplit i DIV grupe Tomislav Debeljak.

 

Pročitajte više:

Izdvojeno iz tiskanog izdanja Lidera

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.