Brodosplit izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera

U hrvatskom brodogradilištu u Splitu, 16. svibnja 2020. porinuta je novogradnja Brodosplit 487 – novo umjetničko djelo naših brodograditelja nastalo kao plod njihovog ogromnog znanja, umijeća i stvaralačkog duha te predanog i mukotrpnog rada.

Ovo je drugi porinuti brod iz Brodosplitove serije “Polar Class 6”, treći je u izgradnji, a još dva su u pripremi.

Iznimno zahtjevna konstrukcija brodovima izgrađenim u klasi “LR PC6” omogućava sigurnu plovidbu duboko u hladnim morima kroz jednogodišnje sante leda debljine do 1,5 metara.

Nakon isporuke polarnog kruzera Hondius, prvog putničkog broda na svijetu koji je izgrađen u klasi “LR PC6”, a koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje.

Nov. Brodosplit 487 Ultramarine i kobilica za Nov. 485 Janssonius
Novogradnja Brodosplit 487 Ultramarine prije porinuća i kobilica za novogradnju Brodosplit 485 Janssonius u očekivanju polaganja na navoz

Andrea Mutak, kuma broda i ​štićenica splitske udruge Anđeli, nakon porinuća je izjavila kako je sretna zbog svega. Čestitala je škveranima na odličnom poslu i zaželjela brodu sretan put i mirno more. “Osjetila sam posebnu čast i ponos, takva prilika se dobiva jednom u životu.”, dodala je.

“Sama činjenica da je Andrea jednim potezom svoje ruke porinula brod težak devet tisuća tona u more, dokaz je kako invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već da je svi kao i Andrea trebaju hrabro preskočiti. A zadatak svih nas je vrlo jednostavan, samo da im pružimo priliku. Izborom kume želimo potaknuti solidarnost, brigu i uključivost za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju”, rekao je u svom obraćanju prvi čovjek Brodosplita, Tomislav Debeljak

Andrea Mutak, kuma broda i Tomislav Debeljak, prvi čovjek Brodosplita

Zahvalio je splitskim brodograditeljima što su u ovim izazovnim vremenima uspjeli u roku završiti ovaj značajan projekt, te ministru gospodarstva i Vladi Republike Hrvatske što su tri puta odobrili državna jamstva i omogućili financiranje profitabilnih izvoznih projekata u kojima je sadržano 70 posto domaće komponente, te naglasio da ovim izvoznim projektima održavamo ne samo zaposlenost više od 2000 radnika Brodosplita, nego i zaposlenost više tisuća radnika kooperanata i dobavljača.

“Želim istaknuti da je ovaj naš 487 drugi od tri broda koji smo ugovorili na jedan potpuno nov i inovativan način koji uključuje i financiranje broda. Time smo pokazali vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera. Veseli me da možemo pokazati kako se u teškom vremenu za gospodarstvo mogu realizirati vrlo zahtjevni i složeni projekti.

U svijetu postoji samo nekoliko ovakvih brodova. Radi se o vrlo sofisticiranom brodu koji je napravljen s našim znanjem. Čak smo i najsitnije detalje cijevi printali u 3D profilu, na način kako se to radi u avio i auto industriji. Ovo je prvi brod u svijetu s najvišom razinom uranjajućeg opremanja i najvišom razinom opremanja prije porinuća”, naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe i brodogradilišta Brodosplit.

Novogradnja Brodosplit 487 Ultramarine
Novogradnja Brodosplit 487 Ultramarine

Brodosplit je jedna od rijetkih tvrtki u ovoj branši koja pokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna.

Država brodogradilištu Brodosplit nije ništa dala osim jednog velikog povjerenja u obliku državnih jamstava. Od tri data jamstva Brodosplit je već dva broda izgradio i vratio jamstva u državni proračun.

Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak, kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica​ i državni proračun, kao i drugi javni servisi.

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske, Darko Horvat

Ovo je onaj pravi demanti svima koji smatraju da Hrvatskoj brodogradnja ne treba. Ovaj brod je u ovom trenutku najveći te najkompliciraniji hrvatski izvozni proizvod”, poručio je ministar gospodarstva Republike Hrvatske, Darko Horvat.

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, čestitao je radnicima Brodosplita na tehnološkom i pomorskom remek djelu.

“U Jadranskoj povelji stoji da su važnost mora i pomorske orijentacije trajna koordinata i osovina privrednog razvoja naše zemlje. Naša Vlada, resorna ministarstva i splitsko brodogradilište upravo ovim brodom potvrđuju važnost poruka Jadranske povelje koja je nastala u bremenitim vremenima stvaranja hrvatske države.

Ovaj brod je živi spomenik znanju, struci, meritornosti i podvigu. Poštovani škverani, kapa vam do poda.”

Novogradnja Brodosplit 487 Ultramarine
Novogradnja Brodosplit 487 Ultramarine

Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih tvrtki specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16. svibnja 2018. svojom odlukom dala Vlada Republike Hrvatske.

Sa 128 metara dužine, 21,5 metara širine, dva helidroma, 103 luksuzno uređene kabine, javnim prostorima s nizom sadržaja i najmodernijom tehnologijom, Ultramarine će primati do 200 putnika i 140 članova posade.

 

Quark Expeditions Ultramarine

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.