Brodograditelji hrvatskog Brodosplita krenuli s gradnjom drugog polarnog broda za Nizozemce

Nakon uspješno odrađenog posla na izgradnji Novogradnje 484 – polarnog broda Hondius za nizozemsku tvrtku Oceanwide Ekspeditions, u brodogradilištu Brodosplit 17. prosinca 2019. obilježen je početak gradnje Novogradnje 485, novog broda za istog naručitelja koji će nositi ime Janssonius.

Uz predstavnike naručitelja i partnera u gradnji, svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak i Ruđer Friganović direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod.

“Hondius je ponos škvera, napravljen tijekom restrukturiranja i novim softverskim alatom. Naime, prvi smo u niši polarnih kruzera, u klasi LR PC6 izašli s tim brodom, a napravljen je u roku, kvalitetno i u budžetu, što je rezultiralo još jednom narudžbom. Završetak gradnje predviđen je za arktičku sezonu 2021. godine. U planu nam je predati ga čak nešto i ranije. Zarada na ovom brodu trebala bi biti oko 10 posto njegove vrijednosti.

Ovo je dokaz da se može opstati ako se rade sofisticirani brodovi i nešto što drugi ne rade. Potvrdili smo da hrvatska brodogradnja ima znanje, i dokazali da našim pristupom možemo pozitivno poslovati”, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe na svečanosti u Splitu.

Direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod Ruđer Friganović, pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak i predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe Tomislav Debeljak
Direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod Ruđer Friganović, pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak i predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe Tomislav Debeljak

Brod će biti dugačak 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Konstrukcija broda iznimno je zahtjevna jer omogućava sigurnu plovidbu duboko u hladnim morima kroz jednogodišnje sante leda debljine do 1,5 metara.

Nizozemska tvrtka je na najbolji mogući način iskazala svoje zadovoljstvo kvalitetom rada u Brodosplitu i završetkom izgradnje brodova u ugovorenim rokovima:

„Puno je tehnoloških novina na brodu i zadivljuje kako su splitski brodograditelji sve to odlično odradili.

Kada smo se odlučili izgraditi ovaj brod za krstarenje polarnim područjima, niti jedno brodogradilište u Nizozemskoj i Njemačkoj mi nije moglo dati garanciju da će biti završen u onom roku u kojemu mi to želimo. Zbog toga smo se obratili menadžmentu hrvatskog Brodosplita, koji je prihvatio naše rokove gradnje i garantirao kako će brod biti dovršen na vrijeme. Ispoštivali su sve ono što je dogovoreno i zato im veliko hvala”, rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions 23. svibnja 2019. u Splitu na svečanosti primopredaje Hondiusa, nakon čega je potpisao ugovor za gradnju Janssoniusa.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Janssonius - Oceanwide Expeditions - FOTO Franklin Braeckman
Janssonius – Oceanwide Expeditions – FOTO Franklin Braeckman

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.