U Brodosplitu porinut čelični mega blok za Fincantieri

 

U hrvatskom brodogradilištu Brodosplit 4. rujna 2019. s navoza broj 1 porinut je u more pramčani dio kruzera koji su izgradili splitski brodograditelji, a nastavlja se graditi u jednom od Fincantierijevih brodogradilišta u Italiji.

Čelični mega blok dug je 110 metara, širok 28 metara, ima visinu 19,25 metara i porinjavanu masu 4.400 tona. Veličina i značaj odrađenog posla, izražena financijski, poput je potpune izgradnje jednog trajekta.

Čast kumstva pripala je škveranki Zorki Penović, djelatnici Službe financija koja je upravo napunila 41 godinu radnog staža u Brodosplitu, te potom presjekla konop šampanjca i simbolično porinula novogradnju u more.

Mega blok uključuje pramčani bulb i donji dio forme pramca u koji su ugrađena dva bočna propelera (thrusteri), balastni i tankovi goriva, kaljuže crnih i sivih voda. Čelični trup ima pet paluba s odrađenom pripremom za montažu putničkih kabina i interijera. Instalirani su kompletni cjevovodi, kabelske trase i sva druga oprema.

“Do sada je više od 10.000 tona opremljenih mega blokova za putničke kruzere isporučeno grupaciji Fincantieri, koja je jedna od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu i s kojom Brodosplit surađuje već godinama. Brodosplit neprestano ulaže kako bi zadovoljio talijanskog kupca u pogledu kvalitete, mogućnosti, konkurentnih ponuda i rokova isporuke te smo uvjereni da će na obostrano zadovoljstvo naša dugoročna kvalitetna suradnja dovesti do novih ugovora između naših tvrtki”, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.