Brodosplitov prototip obalnog ophodnog broda – ponos splitskih škverana i Hrvatske ratne mornarice

U vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu 7. prosinca 2018. godine održana je svečanost primopredaje i imenovanja Novogradnje 540 – OMIŠ, prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice ugovorenog za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske na svečanosti su predvodili izaslanik predsjednice RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, i Tomislav Debeljak predsjednik Uprave brodogradilišta Brodosplit, tvrtke koja je izgradila prototip OOB-a. Svečanosti su nazočili pripadnici više ustrojbenih cjelina  HV-a i HRM-a, umirovljeni zapovjednici HRM-a, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne samouprave te drugi gosti.

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB 31 „Omiš“. Primopredaja prototipa broda izvršena je potpisivanjem Zapisnika o primopredaji.

U svojstvu počasnog kuma ime je na svečanosti otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

U prigodnom obraćanju, ministar Damir Krstičević  istaknuo je kako će “Omiš” značajno unaprijediti sposobnosti Obalne straže.

“Posebno me raduje činjenica kako je ovaj brod proizvod hrvatskih radnika u hrvatskom brodogradilištu, čime su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan parter našim tvrtkama.” – naglasio je.

“Hrvatska industrija može uz zajedničke napore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske još značajnije doprinijeti jačanju sposobnosti naše vojske, čak i kad se radi o relativno složenijim sustavima – većim brodovima”, dodao je ministar, podsjetivši na veliki značaj kojeg HRM ima za sigurnost Jadranskog mora.

Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018 (29)

“Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva i povratkom u Ploče, ustrojavanjem Studija vojnog pomorstva, nabavom motora za raketne topovnjače i isporukom obalnog ophodnog broda, Hrvatskoj ratnoj mornarici vraćamo onaj pobjednički sjaj kakav je imala tijekom Domovinskog rata.”, zaključio je ministar Krstičević.

„Hrvatska Obalna straža svojim novim brodom ponosno stoji uz bok modernih svjetskih obalnih straža. Hrvatska ratna mornarica dobila je nove sposobnosti dovršetkom prvog od pet planiranih obalnih ophodnih brodova. Zadovoljni smo što je ovo pokazatelj sposobnosti, mogućnosti i znanja hrvatske brodogradnje, ali i HRM-a. Brod je hrvatski proizvod u koji je uložen ogroman trud i znanje naših brodograditelja“, istaknuo je general zbora Mirko Šundov.

Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018 (28)

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna, “svi uređaji I sustavi testirani su do krajnjih granica i više puta kako bi se dobio potpun uvid u stanje broda. Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po Ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica, da bi potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve”.

Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018 (25)

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je primopredaju prvog broda koji je projektiran i izgrađen u modernoj Hrvatskoj nazvao vrlo emotivnim trenutkom. “Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas”, istaknuo je Tomislav Debeljak.

Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018 (23)

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom i tom prilikom dobili uvid u neke od sposobnosti OOB-a „Omiš“.

Brodosplit 540 OOB Primopredaja 7.12.2018 (39)

Temeljna namjena OOB-a je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa Republike Hrvatske na moru. Oni će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Karakteristike broda

Brod je dug 43,5 m i opremljen daljinski upravljanom oružnom stanicom s automatskim 30mm topom te dvije ručno upravljive strojnice 12,7 m i 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Glavne značajke stanice su daljinsko upravljanje, built-in sustav elektro-optičkih senzora za autonomno djelovanje, djelovanje danju i noću, stabilizirana kupola, automatsko praćenje cilja, a može ispaliti 200 komada streljiva u minuti.

Trup OOB-a je izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana mu je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu (npr. kod naplavljivanja obje strojarnice brod neće potonuti). Brod je opremljen za zaštitu od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja posebnim sustavom za nuklearno-biološko-kemijsku filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora.

Opremljen je i krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM.

Kapacitet broda je 16 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Vrlo je sposoban u progonu i ostvaruje brzinu od 29 čvorova, koju mu osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW.

Opremljen je s aktivnim sustavom za stabilizaciju ljuljanja koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154).

Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva može otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Optimizirana potrošnja goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima.

Osim značajnih referenci koje Brodosplit stječe ovim projektom, povratak u nišu ratne brodogradnje, njegov je najvažniji cilj.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.