BRODOSPLIT: Radnici su najvažniji dio našeg snažnog i uspješnog razvoja

“Ponosan sam na angažman svih naših vrijednih škverana. Puno je truda i sati rada uloženo u brojne projekte u ovih nepunih pet godina. Od ugovornog projektiranja, dizajniranja, interijera te ostalih projektnih odjela i radnika svih proizvodnih zanimanja, naši zaposlenici najvažniji su dio našeg snažnog i uspješnog razvoja.” – predsjednik Uprave Brodosplita, Tomislav Debeljak.

Brodosplit grupa poslovnu je 2016. godinu završila sa 33,8 milijuna kuna dobiti, dok su kapital i rezerve od godine koja je prethodila privatizaciji s krajem 2016. utrostručene na 920 milijuna kuna.

U knjizi narudžbi u brodograđevnom dijelu prodaje aktivno je 19 novogradnji brodova te niz izvanbrodograđevnih projekata. Time je, kako nam kažu u Brodosplitu, osigurana zaposlenost radnika za sljedeće tri godine, a dio poslova seže i do 2022. Tako je u knjizi narudžbi u ovom trenutku pet jedrenjaka tzv. trojarbolnih škuna. U izgradnji je prvi iz serije od pet istovjetnih jedrenjaka dužine 64 metra, a svaki može primiti 36 putnika i ima devet članova posade. U izgradnji je trup i nadgrađe za polarnu jahtu duljine 88,5 metara i širine 16,3 metara. Gradi se i putnički kruzer, odnosno najveći jedrenjak na svijetu dug 162,2 metra s pet jarbola. Također se gradi i putnički kruzer za kružna putovanja duljine 105 metara koji će moći primiti 159 putnika na četiri palube smještenih u 80 luksuzno opremljenih kabina. Zatim, tu je putnički kruzer za polarna krstarenja, duljine 107 metara, a moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina. U knjizi narudžbi je i pet istovjetnih obalnih ophodnih brodova za MORH, potom četiri broda za prijevoz kontejnera za vlastitu flotu te jedan brod za nautički turizam za naručitelja iz Krila Jesenice.

Ispunjeni preduvjeti za održivo poslovanje

Restrukturiranje se prema riječima Tomislava Debeljaka, predsjednika Uprave Brodosplita, odvija prema planu i usuglašenom dinamikom.

“Ugovorom o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita traži se konsolidirano pozitivno poslovanje od 2016. godine na dalje, što smo bez ikakve državne potpore ostvarili. Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora 2013. godine splitsko brodogradilište izbjeglo je stečaj i sigurnu likvidaciju. Pri tome valja naglasiti da nisu sva hrvatska brodogradilišta tretirana na isti način niti su krenula u restrukturiranje s principijelno istih pozicija”, naglašava Debeljak.

Prema njegovim riječima, nakon nepunih pet godina procesa restrukturiranja, ostvareni su preduvjeti za održivo poslovanje na otvorenom svjetskom tržištu bez potpora države.

“Ponosan sam na angažman svih naših vrijednih škverana. Puno je truda i sati rada uloženo u brojne projekte u ovih nepunih pet godina. Od ugovornog projektiranja, dizajniranja, interijera te ostalih projektnih odjela i radnika svih proizvodnih zanimanja, naši zaposlenici najvažniji su dio našeg snažnog i uspješnog razvoja.

Pozicioniranje Brodosplita u niši visokosofisticiranih putničkih brodova manjih i srednjih dimenzija do 250 metara dužine, rađenih po mjeri kupca naš je primarni cilj. Zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima u polarnim područjima i na brodovima s jedrima zakoračili smo u jedan novi program brodova preuzimajući sve što takav iskorak znači u organizacijskom, proizvodnom i komercijalnom smislu, želeći se dokazati na tom tržištu kvalitetom, rokovima i cijenom”, naglasio je Debeljak.

Prema njegovim riječima, izgradnjom najvećeg jedrenjaka na svijetu i gradnjom broda za istraživačka putovanja na području Arktika i Antarktika, Brodosplit čvrsto napreduje u ostvarenju svih svojih poslovnih planova te poziciji nezaobilaznog europskog brodogradilišnog sustava koji gradi vrlo složene brodove u kojima postiže visoku konkurentnost.

Pročitajte članak u cijelosti:

Slijedi godina prepuna izazova za brodogradnju

 

Autor: Jozo Vrdoljak

e-Privredni

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.