BRODOSPLIT Poslovna očekivanja 2017.

DIV grupa u 2017. godini koja je i završna godina restrukturiranja Brodosplita, planira implementaciju najmodernijeg softvera vezanog uz brodogradnju.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe

za Privredni vjesnik

DIV GRUPA Poslovna očekivanja 2017. - PRIVREDNI VJESNIK

“Ukupni promet čitave DIV grupe u 2016. godini premašit će 200 milijuna eura, dok će Brodosplit uprihoditi nešto više od 100 milijuna eura. Godinu završavamo pozitivno, unatoč daljnjem utjecaju na poslovanje iz razdoblja prije preuzimanja ili utjecaja neispunjenja obveza države iz Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, što nam donekle opterećuje poslovanje. Da nije tog utjecaja, dobit Brodosplita bi bila desetak milijuna eura, a ovako planiramo da će iznositi oko 30 milijuna kuna.

DIV grupa u 2017. godini koja je i završna godina restrukturiranja Brodosplita, planira implementaciju najmodernijeg softvera vezanog uz brodogradnju.

Moramo provesti i završne korake u procesu restrukturiranja. U našim planovima predviđamo da bi 2017. godinu trebali završiti sa 100 milijuna kuna dobiti. Godine 2016. obveze iz prošlosti opterećivale su nas sa 60 milijuna kuna, a 2017. godine one bi trebale iznositi 15 milijuna kuna, tako da bi promatrano u cijelosti 2017. trebala biti jako dobra godina. Očekuju nas ugovaranja većih brodova što će se pozitivno odraziti na duže razdoblje. U Brodosplit smo u zadnje tri godine uložili sigurno 100 milijuna kuna, što je više nego što je uloženo od 2005. godine do našeg preuzimanja, a u budućem razdoblju namjeravamo nastaviti s ulaganjima.

Mogu reći da sam prije nekoliko godina bio uvjeren da će Hrvatska bankrotirati, ponajviše zbog zaduženosti. Da se nije dogodilo to da se krediti mogu dobivati jeftinije i da se država može povoljnije zaduživati, možda bi do toga i došlo. Kad bi pali na koljena onda bi se, vjerojatno, neke stvari morale promijeniti, a tu prije svega mislim na birokraciju.

Danas imam dojam da ako Vlada na vrijeme, a to je odmah, čvrsto i odrješito započne s reformama, onda imamo šanse.

Naime, njen je mandat četiri godine, a ako odmah započne s reformama na kraju mandata vidjet će se njihovi pozitivni učinci, što je vrlo važno za političare. Bilo kako bilo, u svakom slučaju nužno je žurno riješiti neučinkovitost državne administracije. Na ruku im treba ići činjenica da danas i nije baš tako teško pronaći posao u realnom sektoru, tako da je rezove moguće napraviti u državnoj upravi, a da oni ne budu bolni. Također, država mora trošiti onoliko koliko ima prihoda te se mora prestati zaduživati i servisirati svoje dugove. Isto kao i poduzetnici.

Hrvatsku 2020. godine vidim, ako se dobro krene s reformama, bolje reći sanjam, kao sređenu državu. Želim na licima ljudi vidjeti optimizam kojeg danas nema. Optimizam se ne može vratiti čarobnim štapićem, nego se moraju napraviti pomaci počevši od politike, preko poslodavaca, do sindikata, radnika… Ako se nešto pomakne, možemo postati pozitivnija zemlja. Optimizam je u najgorem trenutku Domovinskog rata bio veći nego danas. Moramo imati bolje vijesti.

Nije istina da političari ne znaju što treba napraviti, ali je problem to što neke stvari nemaju hrabrosti napraviti.

Published on Feb 9, 2017

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.