Stena Polaris sjajna je potvrda kvalitete Brodosplitovih brodova

Prvi tanker koji je preplovio Arktik bez pomoći ledolomca izgrađen je u hrvatskom brodogradilištu Brodosplit.

stena-polaris-brodosplit
Svečanost porinuća Stene Polaris u Brodosplitu

Brodosplitova “Novogradnja” Stena Polaris uspješno je preplovila ledenu i oštru rutu uzduž arktičke obale Rusije i isporučila teret od 44.000 tona nafte Južnoj Koreji. Ovo nordijsko putovanje od 15 tisuća kilometara trajalo je 35 dana, a na odredištu je organiziran svečani doček kojem su nazočili južnokorejski dužnosnici i glavni menadžeri poduzeća Hyundai i Stena Group.

nsr-map_a4_2
Brod je isplovio iz luke Ust Luga 17. rujna 2013. godine s ukrcanih 44.000 tona nafte i uputio se prema Južnoj Koreji preko sjeverne obale Rusije.

Stena Polaris

pmax_ice_retusch_low

Stena Polaris je handymax tanker za plovidbu i prijevoz nafte i naftnih proizvoda u ledenim područjima, kojeg je splitsko brodogradilište za švedskog naručitelja tvrtku Concordia Maritime AB isporučilo 2010. godine.

Duljine 182,99 m, širine 40 m, visine 17,90 m i nosivosti 64.917 tona, brod ispunjava zadnje zahtjeve klasifikacijskih društava što u sebi sadrži najvišu razinu tehničko-tehnoloških zahtjeva danas, kako prema stupnju sigurnosti plovidbe, tako i prema zaštiti okoliša.

Glavni stroj težak 185 tona, izrađen je u Brodosplitovoj tvornici dizel motora po licenci MAN B&W, vodećeg svjetskog proizvođača dvotaktnih motora, a pokreću ga dva motora od 7860 kW kod 129 okr/min što mu omogućava brzinu od 14,5 čvorova, uz potrošnju od 1368 kg/sat po motoru.

stenapolaris_ice_5

P-MAX

Brodosplit je od 2005. do 2011. poznatoj švedskoj grupaciji isporučio deset tankera oznake P-MAX među kojima su tri dobila stručna međunarodna priznanja kao najbolji brodovi u svojoj klasi.

Tanker za prijevoz naftnih proizvoda Stena Paris iz te serije dobio je 2005. od britanskog Kraljevskog instituta inženjera brodogradnje (RINA) nagradu za brod godine u svojoj klasi, a tanker Stena Progress proglašen je najboljim na svijetu u svojoj kategoriji za 2009. godinu i uvršten na popis najboljih 12 brodova na svijetu u izboru australskog časopisa Ships & Shipping.

stena-paris

Suradnjom Brodosplita i tvrtke naručitelja nastao je koncept P-MAX za brodove namijenjene prijevozu nafte i naftnih prerađevina s neograničenom međunarodnom plovidbom koja uključuje i plovidbu kroz ledena područja.

P-MAX omogućava brodu da, zahvaljujući svojoj konstrukciji, ponese i 30% više tereta od standardnih tankera uz minimalne dodatne troškove i najviši stupanj sigurnosti. Brodovi koji nose oznaku MAX širi su od ostalih brodova u toj klasi, ali s istom dubinom gaza, dvije odvojene i međusobno izolirane strojarnice, dva motora s odvojenim dovodom goriva te dva propelera i kormila, kako bi mogli ukrcati puno više tereta bez gubljenja brzine i manevarskih sposobnosti.

U stručnim krugovima, Brodosplit se redovito ističe kao tvrtka koja ne prodaje samo standardne proizvode, nego proizvodi ”tailor-made” brodove.

Surađujući s poslovnim partnerima od samih početaka, projektantski tim brodogradilišta vješt je u izradi dizajna, a proizvodni meštri u ostvarenju projekta prema sasvim jedinstvenim zahtjevima i željama brodovlasnika.

Hajduk Brodosplit

The Stena Polaris has been built to ice class 1 A specifications in accordance with Det Norske Veritas (DNV), which means that it is well equipped to sail in ice-covered waters where broken ice can be up to 0.8 m thick. In addition to an ice-strengthened hull her rudder and propellers are technically adapted for operation in icy waters and her main engines have been modified to deliver greater power.

“Well-equipped vessels together with highly experienced crews are the only way to master Arctic conditions. This means that currently, only a relatively limited number of vessels are able to sail through these waters.”, the company said in a press release.

slika-u

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.