Četiri Brodosplitove čelične brane uplovile u Venecijansku lagunu

PROJEKT MOSE

Remorker Garibaldo je doteglio četiri čelične brane ukupne težine 1300 tona u Venecijansku lagunu u poslijepodnevnim satima ponedjeljka 5.9.2016. godine na barži za prijevoz specijalnih tereta imena Archimedes i nosivosti 9600 tona.

Brodosplit - Projekt Mojsije - Transport, 3.9.2016. - FOTO Škveranka

Transport brana je krenuo iz Brodosplitove luke u subotu u 13 sati nakon što su škverani uspješno dovršili zahtjevnu operaciju njihovog ukrcaja na baržu koja je trajala dva dana, a obavila ga je tvrtka Brodosplit-Transportna sredstva s dva samohodna modularna transportera ukupne nosivosti 600 tona i u suradnji s Hrvatskim registrom brodova.

Brodosplit - Projekt Mojsije - Transport, 2.9.2016. - FOTO Škveranka

U jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a Brodosplit će isporučiti 63 brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

Projekt Mojsije - Brodosplit, 26.8.2016. - FOTO Škveranka

Nakon provedenih međunarodnih natječaja za gradnju 63 čelična vrata koja će biti instalirana na morskim prolazima Malamocco, Chioggia i San Nicolo, što kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju, za najboljeg graditelja izabran je Brodosplit i vječno će ostati upisan na listi tvrtki koje su pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima.

Brodosplit - Projekt Mojsije - Transport, 2.9.2016. - FOTO Škveranka

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom će ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

Brodosplit - Projekt Mojsije - Transport, 3.9.2016. - FOTO Škveranka

Projekt ‘MOSE’ je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra.

KOLAŽ FOTOGRAFIJA ukrcaja i transporta

One thought on “Četiri Brodosplitove čelične brane uplovile u Venecijansku lagunu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.