U Brodosplitu započeli s izgradnjom četiri ekološki pogonjena kontejnerska broda

BRODOSPLIT je krenuo s izgradnjom ekološki pogonjenih kontejnerskih brodova s dvotaktnim LNG „dual fuel“ motorima koje će izrađivati u Brodosplit-Tvornici dizel motora, prema licenci MAN-a.

Container (16)
Brodosplit

POČETAK REZANJA ČELIKA BRODOVA ZA PRIJEVOZ KONTEJNERA

U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova 12. studenoga 2015. godine započela je obrada čelika za Novogradnje 476, 477, 478 i 479. Riječ je o izgradnji serije kontejnerskih brodova za vlastitu flotu, što je sukladno Programu restrukturiranja, te nakon motorne jahte i jedrenjaka obogaćuje flotu u području komercijalnog brodarstva.

Container (13)
Brodosplit

Brodovi će biti dužine 184,43 metara, širine 27,5 metra i visine 15,80 metara. Njihova pojedinačna nosivost pri gazu od 10.30 metara bit će 24 tisuće tona, a moći će prevoziti 2000 TEU (kontejner od 20 stopa/6,1 m dužine). Brzinu od 18 čvorova osiguravat će im motori snage po 11060 kW pri 100 okretaja u minuti. Grade se po pravilima Germanischer Lloyda u klasi DNV GL.

Container (3)
Brodosplit

Kao posebna odlika ističe se to što će za pogonsko gorivo koristiti LNG (liquefied natural gas/ukapljeni prirodni plin) koji je najčišće i ekološki najprihvatljivije fosilno gorivo. To je posebno važno zbog toga što će kontejnerski brodovi s LNG-om kao pogonskim gorivom biti sve atraktivniji na svjetskom brodarskom tržištu uslijed novih nacionalnih i međunarodnih odredbi koje će propisivati dozvoljene količine emisije štetnih plinova, a koji se postupno uvode u neka mora (najprije SAD i Baltik).

Container (12)
Brodosplit

Iznimno značajno u ovom projektu jest to što će se pogonski LNG dvotaktni, kao i pomoćni četverotaktni „dual fuel“ motori izrađivati u Brodosplit-Tvornici dizel motora, prema licenci MAN-a, kao i da će se specijalni tankovi za LNG gorivo također proizvoditi u Brodosplitu.

Container (10)
Brodosplit

“Izgradnjom ovih brodova Brodograđevna Industrija Split i Brodosplit-Plovidba ulaze u brodograđevnu tržišnu nišu koja će splitskom škveru omogućiti održivo poslovanje, veću zaposlenost kapaciteta i stjecanje referenci za izgradnju brodova koji će u skoroj budućnosti biti sve traženiji.” – istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

2 thoughts on “U Brodosplitu započeli s izgradnjom četiri ekološki pogonjena kontejnerska broda

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.