Putničko-teretni brodovi Sarajevo i Šumadija na splitskom navozu 1937.

Split kroz Povijest: Škver 1937.

Jadranska plovidba iz Sušaka, prateći u stopu razvoj brodogradilišta, 1937. potpisala je ugovor o izgradnji dvaju putničko-teretnih parobroda od 470 brt. i prijevoz 450 putnika, dugi 52 m. Tim ugovorom, povjerila je brodogradilištu nabavu i montažu glavnog pogonskog stroja (McKie&Baxter Paisley od 1100 KS koji su im omogućavali brzinu od 14 čvorova) i kotla, pomoćnih strojeva, te električnog uređaja, izradbu detaljnih planova, izgradnju brodskog čeličnog; korita, unutarnjeg namještaja i ostalog pribora, do potpune opreme i predaje na pokusnoj vožnji.
Kobilice su položene početkom svibnja 1937., a već 06. studenog brodovi su porinuti u more što odgovara roku isporuke i stranih poduzeća.

U Drugom svjetskom ratu “Šumadija” plovi prvo kao talijanski “Bruno Caleari” a potom kao njemački bolnički brod pod imenom “Bonn”. “Sarajevo” prevozi ratne transporte kao “Baiamonti”, dok ga Nijemci nisu potopili u Mesinskom tjesnacu 1943.godine da ne bi pao u ruke saveznika. Potopljeni “Baiamonti”, je izvađen iz mora 1946. i sa Sicilije otegljen na popravak u splitsko brodogradilište „Vicko Krstulović“ uz povećanje kapacitet na 650 putnika.

Izvor: http://www.splitskerazglednice.net

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.