Nove bebe u Brodosplitovoj obitelji

Nakon uvođenja demografskih mjera, Brodosplit bilježi rast novorođenih

Na potez vlasnika splitskog škvera prije godine i pol dana, uvođenju internih demografskih mjera, mnogi su zapljeskali, a očito se svidio i samim radnicima jer Brodosplit bilježi rast novorođenih. U 2018. godini rođeno je 46 djece, a u 2019. broj će biti premašen za jedno ili dvoje.

Bebe Brodosplit 26.11.2019.
U Hrvatskoj se rodi 1,54 djece na 100 stanovnika, a u Brodosplitu 1,91 djece na sto škverana, što je 25% iznad hrvatskog prosjeka.

U Brodosplitu svakodnevno radi preko 2400 radnika, a na rodiljnom i roditeljskom dopustu je trenutno 20 zaposlenica.

“Izuzetno sam zahvalna što sam od strane firme podržana tijekom komplikacija u trudnoći i na porodiljnom dopustu. S obzirom na sve demografske mjere koje su provedene unutar firme za vrijeme mog porodiljnog dopusta omogućeno mi je da mogu bezbrižno uživati u majčinstvu. Danas mladi parovi žive i rade u nesigurnim uvjetima pa se teško i odlučuju za proširivanje obitelji.

Veliki problem predstavlja i nedovoljno mjesta u dječjim vrtićima, pa roditelji nakon što dijete navrši godinu dana nemaju ga gdje ostaviti kad odu na posao. U mom odjelu modelara opreme se u posljednjih nekoliko godina dogodio pravi baby boom pa najava otvaranja vrtića u krugu brodogradilišta i mjere koje se provode donose veliku sigurnost”, ističe projektantica Roza Štrljić (29), majka Marte (1) i Roka (6). Upravo je ona jedna od djelatnica Brodosplita kojoj je temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, u slučaju trudnoće odnosno porodiljinog dopusta automatski promijenjen Ugovor na neodređeno vrijeme.

Bebe Brodosplit 26.11.2019.

Vlasnici DIV grupe se od osnutka, u svojih gotovo 50 godina poslovanja, prema radnicima odnose korektno i prijateljski, čineći sve kako bi se osjećali članovima DIV obitelji.

U zadnjih 20 godina postojanja DIV grupa je od pogona s 20 zaposlenih narasla i postala tvrtka koja zapošljava više od 3.500 radnika, od kojih 3.000 radi u Hrvatskoj.

Svjesni svoje uloge u zajednici, kao i odgovornosti za sve radnike i njihove obitelji, odlučili su dati doprinos poboljšanju ukupne demografske slike uvođenjem demografskih mjera.

Bebe Brodosplit 26.11.2019.

U nastavku saznajte koje demografske mjere su uvedene u Brodosplit i DIV grupu radi poboljšanja ukupne demografske situacije, očuvanja zaposleničkog kadra, kao i privlačenja novih radnika.

Nalog Tomislava Debeljaka s oglasnih ploča splitskog škvera i DIV grupe

  • Svakoj našoj zaposlenici koja je zaposlena u bilo kojem od naših poduzeća temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, spremni smo ponuditi Ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće odnosno porodiljinog dopusta. Time želimo doprinijeti sigurnosti radnog mjesta za buduće majke te otkloniti uzrok odgađanja odluke o roditeljstvu zbog straha od gubitka zaposlenja.
  • Za svako novorođeno dijete našeg radnika isplatit ćemo neto iznos od 5.000 HRK. U slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje.
  • Svakom radniku koji radi u inozemstvu ranije od 30.6.2018., a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje 5 godina u RH, darivat ćemo bruto iznosom od 7.500 HRK.
  • Svake godine za blagdan sv. Nikole sva djeca do 15 godina starosti naših zaposlenika bit će darivana u najvećem neoporezivom iznosu.Tom prigodom organizirat ćemo druženja i predstave kako bi im te dane učinili što radosnijima.
  • Sponzorirat ćemo kulturno umjetničke i športske klubove u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika.
  • Djecu naših zaposlenika koji pokazuju iznimne rezultate (kao učenici, studenti, znanstvenici, umjetnici, sportaši) sponzorirat ćemo (prema posebnom pravilniku) kao podršku njihovu daljnjem razvoju i napretku.
  • Oboljeloj djeci naših zaposlenika donirat ćemo potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova povezanih s liječenjem.
  • Našim zaposlenicima, roditeljima troje i više malodobne djece davat ćemo poseban mjesečni doplatak od 200,00 kn za treće i svako sljedeće dijete, što kroz period odrastanja i podizanja djece od strane roditelja iznosi ukupno oko 40.000kn po svakom roditelju, tj. 80.000 kuna ukoliko su oba roditelja zaposlena kod nas. U slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica za se za tu mjeru pomiče sa 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja.

Osim navedenih konkretnih mjera, spremni smo:

  • S Vladom RH i drugim institucijama pokrenuti inicijativu za realizaciju povoljne izgradnje stanova za naše zaposlenike koji imaju najmanje dvoje djece uz uvjet njihovog ostanka u Hrvatskoj najmanje 15 godina, te im time pomoći u rješavanju najvažnijeg pitanja za svoju obitelj, po cijenama koje se ne bi smatrale darom u naravi i bile tako oporezivane.
  • Spremni smo sudjelovati u dijelu troškova dualnog obrazovanja za strukovna zanimanja iz našeg poslovanja kao podrška Vladi RH u organizaciji i reformi obrazovanja kako bi se mladima čim prije i u čime većem broju omogućilo zapošljavanje i napredak u struci.
  • Na kraju, tijekom 2019. godine, a po ishođenju potrebnih dozvola, obnovit ćemo i urediti vrtić u krugu Brodosplita, za djecu naših zaposlenika, te po potrebama isto napraviti i na ostalim lokacijama DIV GRUPE.

Ove se mjere odnose na društva u Republici Hrvatskoj – iste će se, ali prilagođene tamošnjem standardu, prosječnoj plaći i ostalim parametrima – primjenjivati i u poduzećima u vlasništvu DIV GRUPE koja posluju na području drugih država.

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.